Õde: Kate Spade’il oli sügav depressioon, kuid ta ei lubanud end aidata

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kate Spade
Kate Spade Foto: Globe Photos / Globe Photos/Sipa USA/Scanpix

USA moelooja Kate Spade leiti eile, 5. juunil ta New Yorgi Manhattani korterist surnuna, juures oli hüvastijätukiri teismelisele tütrele.

Õe Reta Saffo sõnul kumas Kate’i viimasest intervjuust läbi, et tal on sügav depressioon ja see, et õde endalt elu võttis, ei tulnud talle üllatusena, teatan news.com.au.

Kate Spade
Kate Spade Foto: Shane Keyser / Kansas City Star/TNS/Sipa USA/Scanpix

55-aastane moekunstnikust ärinaine Spade sõnas nimetatud intervjuus, et ta elab ühe päeva korraga, ta loodab vähem muretseda, olles kogu oma elu inimene, kes tunneb pidevalt, et taevas hakkab talle kaela kukkuma.

1990. aastate keskel koos oma abikaasa Andyga moefirma loonud naine andis intervjuu 2017. aasta novembris.  

«Muretsen pidevalt, ma ei saa sinna midagi parata. Olen muretseja, samas mu abikaasa on hoopis teisest puust. Selles asjas oleme väga erinevad. Minule kukub taevas pidevalt kaela, Andy naudib taeva all kõndimist,» sõnas tuntud naine.

Kate ja Andy Spade
Kate ja Andy Spade Foto: SGSAN / ZUMAPRESS.com / MEGA/Scanpix

Õe Reta Saffo teatel kannatas Kate Spade, sünninimega Katherine Brosnahan, aastakümneid depressiooni käes, kuid ta ei otsinud abi, kartes saada «hullu» silti külge. Spade kartis ka seda, et ravil viibimine kahjustab ta moebrändi imidžit.

Kate Spade'i moefirma logo
Kate Spade'i moefirma logo Foto: Drew Angerer / AFP/Scanpix

«Mulle ei ole nüüdne kurb sündmus ootamatu, sest teadsin, milline oli Kate’i viimase aja meeleolu ja elu. Ta oli juba lapsena tundlikum kui mina. Vanemaks saades arenes tal välja depressioon, mis aasta aastalt süvenes. Ta kartis nii oma firma kui elu pärast. Minu arvates oleks arstid diagnoosinud tal bipolaarse meeleoluhäire, kui ta oleks lasknud end uurida,» lausus õde.

Saffo jätkas, et ta üritas aastaid oma õde psühholoogi või psühhiaatri vastuvõtule suunata samasse mainekasse kliinikusse, kus ravis oma bipolaarset häiret näitlejanna Catherine Zeta-Jones, kuid asjata.

Catherine Zeta-Jones
Catherine Zeta-Jones Foto: VALERIE MACON / AFP/Scanpix

«Vestlesin selle kliiniku esindajatega ja nad olid nõus ta ravile võtma. Mu õde oli juba valmis minema, pakkusin talle, et lähen temaga kaasa, et tal kindlam oleks, kuid siis ta hüppas alt ära. Ta kartis «hulluks» kuulutamist ja oma firma üle kontrolli kaotamist,» selgitas õde.

2017. aastal reklaamis Kate Spade oma uut moebrändi Frances Valentine ja andis sellega seoses intervjuu, milles küsiti, et kas ta oleks tahtnud enne oma äri alustamist teada moe- ja ärimaailmast rohkem.

«Äri ei ole raske alustada, tuleb leida toode või teenus, mida ei ole. Anda midagi täiesti ainulaadset. Ma olen muretseja, ma ei oska teisti. Ka äri alustades oleksin tahtnud vähem muretseda. Ma muretsen seni kõige pärast, mida teen,» lausus tuntud moelooja siis.

Saffo teatel mõjutas ta õde väga näitleja Robin Williamsi surm. Williamsil oli depressioon, kui ta end 2014. aastal üles poos.

Robin Williams
Robin Williams Foto: Reed Saxon / AP/Scanpix

«Mu õele mõjusid tuntud inimeste enesetapud halvasti, eelkõige Williamsi oma, sest ta oli Kate’i üks lemmiknäitlejaid. Mu õde valis nüüd Williamsiga sama tee. Ta vaatas sageli Williamsi enesetapu kohta käivat, olles need uudistesaated ja tagasivaated lindistanud. Arvan, et tal käisid endalt elu võtmise mõtted peas juba 2014. aastal,» lausus Saffo.

Kate Spade’i abikaasa ja äripartner Andy Spade lootis samuti, et ta naine läheb ravile, kuid ei läinud ja see tegi mehele haiget. Andy ja Kate Spade olid koos üle 20 aasta ja nende abielu oli õnnelik.

Kate ja Andy Spade
Kate ja Andy Spade Foto: SGSAN / ZUMAPRESS.com / MEGA/Scanpix

«Nii mina kui Andy saime aru, et võitleme tuuleveskiga. On inimesi, keda ei saa aidata ja Kate oli üks neist. Kate teatas mulle, et mul tuleb olla valmis selleks, et pean ta matma ja nii läkski,» lisas õde.

Kate Spade
Kate Spade Foto: CHIP EAST / REUTERS/Scanpix

Kate ja Andy Spade käivitasid oma moeimpeeriumi 1993. aastal, saades kiiresti edukaks. Spade’i moeloomingut ja aksessuaare on kandnud mitmed kuulsused, kaasa arvatud Cambridge’i hertsoginna Catherine, Anne Hathaway ja Taylor Swift.

Hoolimata edust müüs Kate Spade 2007. aastal lõplikult oma brändi, et olla rohkem koos tütar Frances Beatrix Spade’iga.

New Yorgi politsei teatel oli tütar koolis, kui ema enesetapu tegi ja enne surma hüvastijätukirja kirjutas.

Kate Spade’i surnukeha leidis koduabiline, kes tuli eile hommikul koristama.

Kate Spade'i surnukeha äraviimine ta elukohast
Kate Spade'i surnukeha äraviimine ta elukohast Foto: FRBRO / ZapatA/MEGA/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles