Video: USA kohus langetas otsuse kondiitri kasuks, kes keeldus valmistamast geipaarile pulmatorti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Colorado kondiiter Jack Phillips
Colorado kondiiter Jack Phillips Foto: Rick Wilking / Reuters/Scanpix

USA kõrgem kohus langetas 4. juunil Colorado pagari Jack Phillipsi, kes keeldus oma religioossete vaadete tõttu geipaarile nende pulmaks pulmatorti valmistamast, suhtes positiivse otsuse.

Charlie Craig ja David Mullins tahtsid 2012. aasta juulis tellida Colorados Lakewoodis asuvast Masterpiece Cakeshopist pulmatordi, kuid kondiitrifirma omanik Phillips teatas, et ta ei valmista torti samasoolisele paarile, teatab The Guardian.

Samasoolise paari kujud pulmatordil
Samasoolise paari kujud pulmatordil Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Craig Robinson/Scanpix

«Ma ei pea oma oskusi kasutama loomaks midagi, mille abil tähistatakse minu arusaamade ja religiooni vastast. Olen kristlane ja minu silmis on abielu vaid mehe ja naise vahel,» selgitas kondiiter pärast skandaali lahvatamist meediale.

Colorado kondiiter Jack Phillips
Colorado kondiiter Jack Phillips Foto: Trevor Hughes / Trevor Hughes-USA TODAY/Sipa USA/Scanpix

Kaks meest esitasid kondiitri vastu kaebuse Colorado inimõiguste komisjonile, mis teatas, et kondiiter on rikkunud samasoolise paari inimõigust võrdsele kohtlemisele.

Juhtum jõudis lõpuks USA ülemkohtusse, kus langetati nüüd otsus, et Colorado inimõiguste komisjon rikkus kondiiter Phillipsi õigust seista oma religiooni, nägemuse ja arusaama eest.

Colorado kondiiter Jack Phillips
Colorado kondiiter Jack Phillips Foto: ERIC BARADAT / AFP/Scanpix

Kohus ei täpsutanud, kas Coloradao kondiitriäril on ka edaspidi õigus samasoolistest paaridest kliente eirata. 

Kohtunik Anthony Kennedy selgitas, et Colorado inimõiguste komisjon suhtus kristlase Phillipi religioossetesse vaadetesse halvustavalt, andes talle käsu minna diskrimineerimisvastasele kursusele.

Colorado kondiiter Jack Phillips
Colorado kondiiter Jack Phillips Foto: Brennan Linsley / AP/Scanpix

«Põhiseadus ja teised seadused peavad kaitsma üleüldisi inimõigusi, selle alla käivad ka seksuaalvähemuste õigused, kuid gei- ja lesbiõiguste rõhutamisega ei tohi eirata religiooseid õigusi,» selgitas kohtunik.

Coloradolaste hulgas on üsna palju neid, kelle arvates ei tohi avaliku elu tegelased ja teenusepakkujad, kelle seas on ka kondiiter Jack Phillips, diskrimineerida kedagi nende soo, vanuse, nahavärvi, usu, seksuaalse suundumise või maailmavaate tõttu.

Colorado kondiiter Jack Phillips
Colorado kondiiter Jack Phillips Foto: Rick Wilking / Reuters/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles