Muuseum pühendab näituse teatrimajale

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunagine Endla teatrihoone, mille kohal asub praegu hotell Pärnu.
Kunagine Endla teatrihoone, mille kohal asub praegu hotell Pärnu. Foto: Pärnu muuseum

Reedel, 27. mail kell 16 avatakse Pärnu muuseumis näitus “Monument eestlusele (Endla maja lugu 1911-1961-2011)”.

Pärnu muuseumi projektijuhi Elmar Tringi sõnutsi avati 1911. aasta oktoobris Pärnu kesklinnas Endla seltsi rajatud kontserdi- ja teatrimaja, mis hävis sõjatules 1944. aastal. Maja varemed õhati 6. märtsil 1961.

“Iseolemise tahtest kerkinud maja on olnud omariikluse hälliks ja sajandi jooksul rahvusliku mõtte kandjaks, vaimukeskuseks ning legendiks läbi raskete okupatsiooniaastate tänapäevani, mil temast on säilinud vaid fotod ja püstitatud mäletusmärgid,” nentis Trink.

Näitusel avaneb vaatajal võimalus näha neljateiskümnel stendil suurepärase juugendstiili arhitektuurinäitena Endla maja eksterjööri koos juurdekuuluvate rajatistega. Peale selle saab vaadata sisevaateid, esemeid ja saada ülevaade maja sünni- ja hävinguloost.

Et teatrihoone asus Pärnu muuseumihoone vahetus läheduses, praeguse hotell Pärnu asupaigas, laieneb näitus siseruumidest linnaruumi, seob olemasolevad mälestusmärgid ja hooned ning selgitab nende ajaloolist tähendust Eesti rahvale.

Teatrimaja sisevaated, fotod, ajaloodokumendid, projektid jms pärinevad Pärnu muuseumi, Endla teatri, Eesti teatri- ja muusikamuuseumi ning Olaf Esna kogudest

Näituse koostas Tiit Kask, konsultandid oli Olaf Esna ja Leida Talts ning Ilona Rääk, Ain Roost, Triinu Ojalo Endla teatrist, kujundajad-teostajad Janno Bergmann ja Elmar Trink.

Näitus jääb avatuks 30. juulini.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles