Tuntud brändide nimede päritolu. Osa 5

Vahur Joa
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi Porsche klubi masinad.
Rootsi Porsche klubi masinad. Foto: Urmas Luik

Maailmas ringi vaadates tundub justkui, et meid meid domineerivad ja kontrollivad erinevad suurkorporatsioonid, kellel on igasugused põnevad nimed, mille järgi neid paremini meelde jätta. Aga vähe on teada sellest, kust need nimed pärinevad ja mida need algselt tähendasid.

Nestlé

Sai nime sakslasest looja Henri Nestlé järgi, kelle perekonnanimi tähendab tõlkes linnupesa. Sellest ka logo disain.

Philips

Nimetatud loojatest vendade Gerard ja Anton Philipsi järgi.

Pixar

Hübriidsõna sõnadest pixel (piksel) ja kaaslooja Alvy Ray Smith nimest. Kokku Pixar, mis tähendab hispaania keeles pikseldama.

Pixar
Pixar Foto: AFP

Porsche

Nimetatud looja Ferdinand Porsche järgi. Porsche perekond pärineb Poolast, kus nende nimi kirjutati hoopis Boreš. Oleksid asjad teistmoodi läinud olekski see praegu automargi nimi.

Prada

Nimetatud looja Mario Prada järgi, kes rajas firma aastal 1914 Milaanos.

Quora

Mitmus sõnast quorum, mis tähendab «küsimusi ja vastuseid esilekutsuv»

Quora
Quora Foto: AFP / Scanpix

Rolls-Royce 

Nimetatud loojate Frederick Henry Royce ja Charles Stewart Rolls järgi, kellest esimene tootis autosid ning viimane müüs neid edasi.

SEAT

Hispaaniakeelne akronüüm Sociedad Española de Automóviles de Turismo, mis tähendab Hispaania autofirma.

Siemens

Nimetatud looja  Werner von Siemensi järgi, kuigi alguses oli firma nimi ka elegraphen-Bau-Anstalt von Siemens & Halske. Halske oli firma teine looja Johann Georg Halske.

Škoda

Firma rajasid Vaclav Laurin ja Vaclav Klement, kelle järgi nimetati firma Laurin & Klementiks. Aga kui Emil Škoda 1924 firma üle võttis, nimetas ta selle enda järgi Škodaks.

Tesla

Nimetatud Serbia inseneri ja füüsiku Nikola Tesla järgi. Tesla Roadster kasutab AC mootorit, mis on tehtud Nikola Tesla 1882. aastal loodud disaini järgi.

Tesla Model 3.
Tesla Model 3. Foto: / AP

TVR

Videomakke tootnud firma nimi pärineb selle looja TreVoR Wilkinsoni nimest. 

Twitter

Twitter pidi alguses nimeks saama Twitch, aga see selle loojatele ei meeldinud. Kaaslooja Jack Dorsey sõnas: «Me vaatasime sõnastikust nimesid, mis paiknesid selle ümber ja me nägime twitterit (säutsuma). Selle seletus oli «lühikesed segased informatsioonipahvakud» ja see oli täpselt see, mis meie toode oli».

Umbro

Aastal 1924 loodus firma Harold C. and Wallace Humphrey vendade (brothers) poolt.

Yahoo!

Sõna yahoo mõtles välja Jonathan Swift ja kasutas seda raamatus «Gulliveri reisid». Sõna tähendab erakliku inimest, kes ei näe üldse enam normaalse inimese moodi välja. 

Yahoo Inc. peakorter Sunnyvale`is
Yahoo Inc. peakorter Sunnyvale`is Foto: AP / Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles