Hispaanias määrati vanglakaristus terrorismi ülistanud räpparile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jose Miguel Arenas Beltrán, lavanimega Valtònyc
Jose Miguel Arenas Beltrán, lavanimega Valtònyc Foto: Wikipedia.org

Hispaani kohus mõistis kolme ja poole aasta pikkuse vangistuse tuntud räpparile Jose Miguel Arenas Beltránile terrorismi ülistamise ning Hispaania kuningakoja  ja võimude solvamise eest.

Kohus leidis, et 24-aastase Beltráni, kelle esinejanimi on Valtònyc, mitmete räpilaulude sõnad on riigivastased ja terroristlikke tegusid ülistavad, teatab The Guardian.

Hispaania kuningas Felipe VI
Hispaania kuningas Felipe VI Foto: SGSAN / ZUMAPRESS.com / MEGA/Scanpix

Eile, 23. mail  kirjutas räppar Twitteris: «Homme murravad võimud mu koduukse maha, et mind vanglasse viia. Nad teevad seda laulude pärast. Homme teeb Hispaania end järjekordselt naerualuseks. Ma ei tee seda neile lihtsaks, seadused  lubavad ja minu kohus on ignoreerida fašistlikku riiki. Siin ei saa alla anda,» teatas räppar.

Mitmed Hispaania internetiväljaanded kirjutasid, et muusik põgenes Hispaaniast, kuid selle kohta ei ole kindlaid andmeid.

Räppar Beltrán (Valtònyc) viitas oma laulusõnades baskide terroristlikule organisatsioonile Euskadi ta Askatasuna (Baskimaa ja vabadus ) ehk ETAle, mille rünnakud on nõudnud Hispaanias sadu inimelusid.

ETA liikmed oma organisatsiooni logoga
ETA liikmed oma organisatsiooni logoga Foto: DANIEL VELEZ / AFP/Scanpix

ETA vabandas selle aasta 20. aprillil oma tegude pärast ja 2. mail teatas, et lõpetab tegevuse.  

Lisaks ründas räppar oma kodukoha, Baleaari saarte võime, lubades oma räpipalas kohaliku juhi Jorge Campose tuumapommiga hävitada.

Jose Miguel Arenas Beltrán, lavanimega Valtònyc
Jose Miguel Arenas Beltrán, lavanimega Valtònyc Foto: wikipedia.org

Hispaanias on viimasel ajal lisaks Beltránile veel mitmed räpparid, kuid ka Twitteri kasutajad kohtu alla antud, kuna nad on võimude arvates ülistanud terrorismi ja solvanud Hispaania kuningat Felipe VI.

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International teatas märtsis, et Hispaania võimud piiravad sõnavabadust ja tembeldavad sotsiaalmeedia kasutajad riigikukutajateks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles