BIIT PÕHJA JA KUULA: Winny Puhhi raju protestireiv Emajõel: Eesti naine sünnitab peldikus ka kui vaja. Huraaa!!!

Kadi-Maarja Võsu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Winny Puhh Emajõel protestimas.
Winny Puhh Emajõel protestimas. Foto: Kuvatõmmis videost

Raju punk-rokkbänd Winny Puhh vajutas sarkastilisete väljaütlemiste läbi kõikidele Eesti ühiskonnas hetkel aktuaalsetele valupunktidele. Juubelduste saatel kiideti takka mitmetele suurt kõneainet pakkunud teemadele: ärge põlake progressi!

End oma Facebooki ametlikul lehel soo-roki viljelejateks nimetanud bänd korraldas Emajõel toimunud üritusel «Emajõe kett» korraliku mürgli, mille käigus tõsteti häält mitmete aktuaalsete probleemide osas. Üritus korraldati Emajõe kaitseks, et avaldada toetust Tartu linnavolikogu pöördumisele lõpetada tselluloositehase eriplaneering.

Kogu aktsioon õhkas sarkasmist ning üle võlli keeratud tsitaatidest, milles hõisati peagi saabuva rikkuse ja progressi üle: «Rikkus tuleb, ärge põlake seda ära! Tartu, me saame rikkaks! Hurraa!»

Soon to be ready for Emajõe river massacre.

A post shared by Winny Puhh (@winnypuhhband) on

Emajõel korraldatud aktsioon pööras erilist tähelepanud tselluloositehase rajamisest tekkivale probleemile, nimetades seda ühtlasi hoopis «tselluliidivabrikuks»: «Ärge põlake progressi! Kallid Tartlased, olete praegu tunnistajaks ajaloolisele hetkele kui tuleb meie õuele rikkus. Tuleb õnn! Tuleb rohkem seadusi ja vanglaid. Elagu tselluliidivabrik. Hurraa!» Publik vaatas aktsiooni huviga, kuid sünges tõsiduses. Lõbus ettevõtmine kandis väga teravat sõnumit, mis paljusid puudutab. «Miks te ei plaksuta?! Kas teile ei meeldi progress, kas teile ei meeldi õnn?» hüüatab publiku vähest kaasaelamist märganud Korraldajaonu teatraalselt prohvetlikul toonil.

«Elagu valitsus! Riigikogu 1000 liikmeliseks. Sulgege sünnitusmajad, Eesti naine sünnitab peldikus ka kui vaja!» hõikas bändi eestvedaja Indrek Vaheoja, esinejanimega Korraldajaonu.

«Looduse mitmekesisus on keskkonnaministeeriumi välja mõeldud müüt, et õigustada ametnike kohalolekut. Rohkem ametnikke!» kiidab mees lageraieprobleemi süvenemisele ja tselluloositehase loomisideele takka. Lõpetades äraspidist psühholoogiat kasutades lausega: «Daamid ja härrad, ärge olge nagu lambad! Kui teile öeldakse, et midagi tuleb teha, siis tuleb teha. Tselluliidivabrik tuleb, sest nii on öeldud!»

Elu24 reporter võttis ühendust Winny Puhhi pressiesindaja ja liikme Ove Mustinguga, kes ütles, et ettevõtmine sündis soovist anda oma panust. «Me juhime tähelepanu sellele, et inimesed võiksid rohkem oma peaga mõelda ja mitte minna kaasa populismiga. Plakatitega vehkimine ja arvamuslood, PR mõlemal suunal on tähenduslik. Kas kaasa jooksmine on inimestel aiendatud reaalsest olukorrast või elatakse välja pingeid mis kogunenud mujal?» sõnab Musting bändi nimel, täpsustades, et vahel võib olla see mida näidatakse hoopis midagi muud.

«Tehase vastased me ei ole, puidu väärindamine Eestis on kindlasti hea mõte,» kinnitab ees, et aktsioonil on täiesti mõistlikud ja kaalutletud tagamaad. «Kui on võimalik SKP-d tõsta, kui on võimalik väärindada kohapeal siis seda peaks ka tegema. Lihtsalt väärtuse( antud juhul metsa näol) eksportimine üldisemas pildis on kogu ühiskonnale vähem väärtuslikum.» Pigem peetakse probleemiks tehase asukohta: «Tehase asukoht on küsitav. See on isegi nii küsitav, et võib tekkida uitmõte- äkki valitud asukoht on juba hästi ette planeeritud plaan B? Esitletakse plaani, mis kindlasti suure pahameele tormi endaga kaasa toob ja seejärel tuuakse lauale näiliselt variant B, millega rahvas pika hambaga lepib.»

Lõpetuseks küsis reporter, kas aktsioon oli poliitiline või meelelahutuslik, millele saime vastuse: «Jah!»

On see aktsioon poliitiline või meelelahutuslik? Vastame, JAH!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles