Pildid ja video: Kariibi meres asuva «püha graali» väärtus on 17 miljardit dollarit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania 18. sajandi kulddubloonid, mille sarnaseid võis vedada ka galeoon San Jose
Hispaania 18. sajandi kulddubloonid, mille sarnaseid võis vedada ka galeoon San Jose Foto: Wikipedia.org

Colombia merevägi ja arheoloogid leidsid koos USA Woods Hole Oceanographic Institutioni (WHOI) allveearheoloogidega kolm aastat tagasi Kariibi merest 18. sajandi  galeooni jäänuse, mida peetakse laevavrakkide «pühaks graaliks».

8. juunil 1708 Baru saare juures uppunud Hispaania sõjalaeva San Jose pardal oli 600 inimest, kuid ka kulda, hõbedat ja vääriskive, mille väärtus tänapäevases vääringus on umbes 17 miljardit dollarit (15 miljardit eurot), teatab ABC News.

Maal, mis kujutab Hispaania galeooni San Josed Briti alustega peetud lahingus
Maal, mis kujutab Hispaania galeooni San Josed Briti alustega peetud lahingus Foto: wikipedia.org

Erinevatel andmetel pääses 600 inimesest eluga 11 – 15. San Jose oli osa 17 laevast koosnenud flotillist, mis vedas varandust Panamast Colombiasse. See vara oli mõeldud Hispaaniasse saatmiseks.

Nimetatud laev uppus Colombia ranniku lähedal Briti alustega peetud merelahingus, mis oli osa Hispaania pärilussõjast, mis kestis 1701 – 1714 ning kuhu oli kaasatud enamik Euroopa suurriike.

Hispaania pärilussõja põhjustas Saksa-Rooma keisri Leopold I ja Prantsusmaa kuninga Louis XIV vaheline vastuolu küsimuses, kes peaks pääsema Hispaania troonile pärast viimase Habsburgide soost Hispaania kuninga, järglasteta Carlos II surma.

«Hoidsime leiukohta saladuses, et Colombia võimudel ei tekiks probleeme ja nad ei peaks vrakki kaitsmiseks samme astuma,» teatas WHOI esindaja Rob Munier.

Kariibi meri kaardil
Kariibi meri kaardil Foto: wikipedia.org

Munier lisas, et allveearheoloogid leidsid San Jose 2015. aastal sonari abil ja see asub rohkem kui 600 meetri sügavusel. WHOI allveerobotid laskusid vrakist umbes üheks meetri kõrgusele, tehes sellest fotosid. Fotodele jäi mitmeid detaile, näiteks see, et San Jose kahuritel on delfiini kujutis.

Hispaania galeooni San Jose kahurid
Hispaania galeooni San Jose kahurid Foto: / AP/Scanpix

«See vrakk on osaliselt setetega kaetud, kuid saime väga häid fotosid, mis kinnitasid, et tegemist on 18. sajandi alguses uppunud kuulsa laevaga,» teatas allveearheoloog ja ekspeditsiooni juht Mike Purcell.

Galeoon San Jose pardal olnud esemed
Galeoon San Jose pardal olnud esemed Foto: / AP/Scanpix
Galeoon San Jose vrakipaik Kariibi meres
Galeoon San Jose vrakipaik Kariibi meres Foto: HO / AFP/Scanpix
Hispaania galeooni uppumispaik Kariibi meres
Hispaania galeooni uppumispaik Kariibi meres Foto: HO / AFP/Scanpix

Kariibi meres asuvat aaret tahavad endale nii Colombia kui Hispaania, kuid ka mitmed mereuuringute firmad, mis seda otsinud on.

Ühinenud Rahvaste Hariduse, Teaduse ja Kultuuri Organisatsioon UNESCO kutsus paar nädalat tagasi Colombiat üles mitte galeoon San Jose pardal olnud varanduse asukohta paljastama, seda pinnale tooma ja kasutama.

Seni on San Jose kallis last veel merepõhjas.

Hispaania 18. sajandi kulddubloonid, mille sarnaseid võis vedada ka galeoon San Jose
Hispaania 18. sajandi kulddubloonid, mille sarnaseid võis vedada ka galeoon San Jose Foto: wikipedia.org

Ajaloolaste teatel valmis kolme masti ja 60 kahuriga galeoon San Jose 1689. aastal, olles Hispaania kuningriigi laevastiku üks võimsamaid aluseid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles