Kuidas see võimalik on? Tunde surnud olnud naine, ärkas ellu ja elab normaalset elu

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meditsiinimonitor.
Meditsiinimonitor. Foto: Caro / Oberhaeuser / Scanpix

Norra väljaanne Aftenposten avaldas uskumatu loo, meditsiinilisest imest Annast, kes mitmeid tunde surnud oli. Tunde ilma ühegi südametukseta. Ühtäkki ärkas naine taas ellu ning tänaseks täiesti elab normaalset elu.

Värskelt meditsiinikooli lõpetanud Anna Bågenholm otsustas oma residentuuri läbi viia Norras, Narviku nimelises linnas. Linn on tuntud oma imeliste mägede ja kuristike poolest, mis oli ka üks põhjustest, miks noor rootslane otsustas oma kotid pakkida ning sinna elama asuda. Siis ei osanud ei tema, ega ülejäänud maailm arvata, et naise uskumatu tagasitulek teispoolsusest on meditsiiniline müsteerium senini. 

Hea suusatajana otsustas ta 1999. aasta 20. mail koos kahe töökaaslasega mäetippe avastama minna. Bågenholm oli enda võimetes kindel ning otsustas sissesõidetud rajalt kõrvale kalduda. Ühtäkki seisis noor naine silmitsi sügava kuristikuga, mis oli mäejõe poolt jää sisse uuristatud. Naine kukkus pea ees uhteauku, kus oli ka vesi. Päästjad reageerisid kiiresti, kuid päästetööd võtsid liialt kaua aega. Saatuse kiuste oli ka päästekopter lennanud abistama teist abivajajat.

Märjas kevadises lumes oli raske suusatada, nii läks ka hädakutsele reageerinud Ketil Singstadil õnnetuskohta jõudmiseks väga kaua aega ning kaasas olnud tömbi otsaga labidast polnud mingit abi. Ka püüded naist jalgade ümber seotud köite abil välja tõmmata osutusid kasutuks.

Teise päästetöötaja toodud terava otsaga labida abil suudeti auk lõpuks piisavalt suureks teha ning Anna tõmmati välja. Selleks hetkels oli ta jää ja vee sees olnud umbes 80 minutit. Kõik kohalolnud arvasid, et välja tõmmatakse vaid surnud inimene. Kohalolnud alustasid kohe kunstliku hingamisega, mis kestis kogu tunnise helikopterilennu vältel haiglasse. 

Haiglasse jõudes olid Anna pupillid täielikult avanenud, ta oli kange ja valge ning üleni märg. Kopteris külge ühendatud EKG aparaat ei näidanud ühtegi elumärki. Siis aga võeti vastu üllatav otsus: Annat ei kuulutata surnuks enne kui ta on täielikult üles soojenenud ning ka siis elutu.

Arstid lootsid, et külmades tingimustes viibinud keha ning aju ei vajanud nii palju hapnikku ning peale päästmist teostatud kunstlik hingamine oli piisav. Tema kehatemperatuur oli kõiges 13.7 kraadi. Mitte ükski inimene pole olnud nii kaua nii madala kehatemperatuuriga ning peale seda ellu jäänud.

Arstid otsustasid ühendada naise vereringe südame-kopsu masina külge, mis verd vähehaaval soojendas ning kehas ringi ajas. Rohkem kui kolm tundi peale Anna südame seiskumist seisis ta süda kaameraga vaadates täiesti paigal, ilma mingi liikumiseta. Ja ühtäkki see lihtsalt tegi kokkutõmbe. Väikse pausi järel toimus taas uus kokkutõmme ja järgmine ja järgminegi..

Täieliku imena oli Anna teispoolsusest tagasi tulnud ning elus. Ees ootas muidugi pikk teekond taastumiseni. Ta oli halvatud peaaegu aasta kuid tänaseks on tema elu täielikult normaliseerunud ning ta töötab samas haiglas radioloogina, kus ta elu päästeti. Anna teeb taas sporti ning naudib endiselt suusatamist. 

Bågenholm ise ei mäleta õnnetusest praktiliselt midagi, kuid elumuutev oli see igal juhul: «Ma pole enam nii emotsionaalne. Olen rohkem praktiline. Ma mõtlen!»

Annaga juhtunu on tõepoolest erakordne ning meditsiinilist müsteeriumi uuritakse tänini, et päästa ka teisi hüpotermia all kannatanuid. Ka laiemas perspektiivis andis see meditsiinile palju lootust - surnust on võimalik tagasi tulla. Anna elu päästnud arstide meeskond ütleb kokkuvõtvalt: «Mitte kunagi ei tohi alla anda, mitte kunagi ei tohi alla anda, mitte kunagi ei tohi alla anda!»

Vaata videost, kuidas naine taastunud on ning mida räägib õnneliku lõpu saanud õnnetusest:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles