Video: laeva saladus lahendati tänu 800-aastasele «tehtud Hiinas» märgisele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
800-aastane hiina keraamika märgistusega valmistamispaiga kohta
800-aastane hiina keraamika märgistusega valmistamispaiga kohta Foto: twitter.com

Arheoloogid uurisid Indoneesia vetes keskajal uppunud laevamõistatust, mis lahendati tänu selle pardal olnud 800-aastasele keraamikale.

Jaava meres uppunud puitlaev on lagunenud, kuid selle pardal kaubana veetud esemed toodi pinnale ja arheoloogid uurisid neid aastaid, et saada selle aluse kohta rohkem teada, teatab news.com.au.

800-aastane hiina keraamika Jaava mere põhjas
800-aastane hiina keraamika Jaava mere põhjas Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Indoneesia kalurid avastasid merepõhjas oleva aarde 1980. aastatel, andes sellest teada kohalikele võimudele. USA arheoloogiline merepäästefirma Pacific Sea Resorces tõi Jaava mere põhjas olnud esemed 1990. aastatel pinnale. Neid uurisid USA Chicago ülikooli arheoloogid ja need kuuluvad Chicago arheoloogiamuuseumi kollektsiooni.

Uurijate sõnul transportis see laev keraamikat ja keskaegseid luksuskaupu, mis olid valmistatud Hiinas.

Kunstniku joonistus, milline võis hiinlaste laev välja näha
Kunstniku joonistus, milline võis hiinlaste laev välja näha Foto: Twitter.com

«1990. aastatel tehutud uuring paigutas selle laeva 13. sajandi keskele või lõppu, kuid leidsime viiteid, mis näitavad, et see võib olla varasemast ajast. Seega arvatust umbes sajand vanem,» sõnas Chicago arheoloogiamuuseumi arheoloog Lisa Niziolek.

Arheoloog lisas, et hiinlastest käsitöömeistrid panid 800 aastat tagasi keraamikatoode põhja alla märgistuse, mis tänapäeva mõistes on «tehtud Hiinas».

«Kuna keraamikal oli mainitud valmistamispaik, siis aitas see lahendada kaua aega tagasi uppunud laeva mõistatust, kaasa arvatud seda, mis ajastust see pärit on,» jätkas Niziolek.

Keraamikal on märgistus, mis viitab Hiina Jianning Fu piirkonnale ja sealsetele keraamikutele. Lõuna-Songi dünastia vallutas selle ala 1162 ja andis nimeks Jianning Fu. 1278 vallutas piirkonna Yuani dünastia, mis nimetas paiga ümber Jianning Lu’ks.

Seega pärineb laeval olnud keraamika Lõuna-Songi dünastia ajastust, mis kestis 1162 – 1278.

Märgistus valmistamispaiga kohta 800-aastasel hiina keraamikal
Märgistus valmistamispaiga kohta 800-aastasel hiina keraamikal Foto: Twitter.com

«Fu» tähendab hiina keeles «hea õnn» ja «lu» tähendab «tee».

Just see kohanime muutus oli arheoloogidele vihjeks, et laevaõnnetus leidis aset arvatust varem, sest keraamikal oli märgistus Jianning Fu, mitte Janning Lu.

«Keraamikal olev märgistus näitab, et see laev võis põhimõtteliselt uppuda juba 1162, kuid mitte varem, pigem siiski hiljem,» selgitas Niziolek.

800-aastane hiina keraamika märgistusega valmistamispaiga kohta
800-aastane hiina keraamika märgistusega valmistamispaiga kohta Foto: Twitter.com

Sel laeval oli lisaks keraamikale elevandivõhad, mida Aasias kasutati ja kasutatakse ravimite valmistamiseks, kuid neist tehakse ka mitmesuguseid esemeid. Arheoloogide teatel oli sel kaubaalusel samuti healõhnalist vaiku, mida võidi kasutada viirukina või laevakere takutamiseks.

Arheoloogid uurisid vaiku, see pärines enamjaolt Indiast Gujaratist, kuid osa oli ka Jaapanist. Vaik viitas, et Hiinal oli nende piirkondadega kaubandussuhted.

1990. aastatel tehtud sünikuuring andis võhkade ja vaigu vanuseks 700 – 750 aastat, kuid nüüdne uuring näitas, et nad pärinevad varasemast ajast, olles pigem 800 aastased.  

Arheoloogide sõnul domineerisid 800 aastat tagasi Lõuna-Hiina ja Jaava merel hiinlastest kaupmehed-seilajad, kes avastasid, et saavad oma kaupu kiiremini transportida meritsi kui mööda Siiditeed.

«Uuritud vrakk pärineb just sellest ajast, mil hiinlastest said aktiivsed meresõitjad,» sõnas Niziolek.

Chicago arheoloogid loodavad teha kindlaks koha, kuhu hiinlased kaupa viia tahtsid. Nende sõnul peavad nad läbi töötama Kagu-Aasia arheoloogiliste leidude andmed, kus on viiteid Vana-Hiina keraamikale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles