Eesti juutuuber Juhani Särglep hiinlaste sigadusest: lihtsalt ei mahu pähe, miks peaks keegi seda tegema

Britten Torstenberg
, Reporter-toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhani Särglep ja Katri Palm
Juhani Särglep ja Katri Palm Foto: Instagram / Juhani Särglep

Isuäratavate reisiblogidega maailmakuulsust kogunud seiklejad Juhani Särglep ja Katri Palm pidid hiljuti maid jagama Hiina paarikesega, kes nende reisivideo maha viksisid ja enda omana esitlesid. Elu24l õnnestus maailmarändur Särglep kätte saada ja kogu jandile kommentaar küsida.

Juhani Särglep ja Katri Palm on nii Eestis kui ka välismaal tuntud ja hinnatud sisuloojad, kes maailmas ringi reisivad ning kogetut jäädvustavad. Eestlaste Maldiividel tehtud reisivideo meeldis ühele Hiina paarile nii väga, et nad otsustasid seda kopeerida. Hiinlanna Jessica Du laadis selle ka Weibosse üles (kuulus Hiina sotsiaalmeedia platvorm) ning väitis, et tegemist on tema loominguga. 

Seepeale postitas Juhani Särglep Youtube'i video, milles kõrvutas kaks reisivideot ning palus oma sotsiaalmeedia jälgijaskonnal otsustada, kas tegemist on plagiaadiga või mitte.

Vaata videot siit:

Loomevargust puudutav lugu on niivõrd kurioosne, et sellest on kirjutanud ka välismaine väljaanne Insider. Insideri andmetel on Jessica Du ka varasemalt noortega ühendust võtnud ning avaldanud oma kiindumust nende loomingu osas.

Elu24 võttis Juhani Särglepaga ühendust, et uurida, millised tunded valdasid noori, kui nad selle video avastasid ning mida nad kogu olukorrast arvavad. 

«Jessica Du laadis selle video üles ja väitis oma sotsiaalmeedias, et see on tema looming... Esialgne emotsioon oli, et see on uskumatu ja naljakas ning siis ei mahtunud lihtsalt pähe see, et miks keegi peaks seda tegema ja väitma, et see on tema looming,» imestab noormees.

«Loomulikult võtsime seda ka kui komplimenti, aga selline käitumine ei ole põhjendatud. Kui autor oleks kirjutanud, et tegu on paroodiaga või viidanud meie loomingule, siis oleks «okei» olnud.»

Samuti kommenteeris Juhani Elu24le, et kopeerijatega pole nemad ise ühendust võtnud. «Isiklikult me ei võtnud kopeerijatega ühendust, seda tegi Insider ning siis Jessica eemaldas ka selle video enda kontolt.»

Tõepoolest, nüüdseks on videot Weibo leheküljelt kadunud ning Insider vahendab, et nii pea, kui nad pöördusid kommentaari saamiseks Jessica poole, kustutati konkreetne reisivideo Weibost koheselt.

Eesti noored postitasid ka oma Youtube'i kontole video, milles räägivad olukorrast pisut täpsemalt. Nad toovad välja, et neil ei ole mitte midagi sellest vastu, kui keegi saab nende tehtud tööst inspiratsiooni, ent täielikult kellegi teise töö kopeerimine ei ole õige. 

Video lõppeb humoorika noodiga ning Katri ja Juhani kutsuvad kõiki üles kopeerima nende Balil tehtud videot. Vaata videot:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles