Kanada rannalt leiti 14. inimjalg, kuid jalagade mõistatus on seni lahendamata

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimjalg. Pilt on illustreeriv
Inimjalg. Pilt on illustreeriv Foto: ANDERS THESSING / BILDHUSET/Scanpix

Alates 2007. aastast on Kanada Briti Columbia rannaaladelt leitud inimjalgu, millel on jalats ja sel nädalal leiti 14. jalg.

Nüüdse inimjala leidis möödunud pühapäeval, 6. mail Gabriola saare rannal mees, kes seal jalutas, teatab The Guardian.

Gabriola saare asukoht kaardil
Gabriola saare asukoht kaardil Foto: wikipedia.org

Kui varem leitud inimjalgadel oli otsas jooksujalats, siis nüüd oli matkajalats. Mees leidis jala merest välja uhutud puidujäänustest.

Kanada politsei on üritanud aastate jooksul rannale jõudnud jalgade mõistatust lahendada, kuid seni ei ole tõeni jõutud. Sotsiaalmeedias spekuleeritakse, et tegemist võib näiteks olla 2004. aasta India ookeani tsunamis hukkunute või lennu-ja laevaõnnetuses elu kaotanute jalgadega.

On ka neid, kelle arvates kuuluvad jalad kas sarimõrvari või organiseeritud kuritegevuse liikmete poolt tapetutele. Samas ei oska keegi selgitada, miks jalad jõuavad just Kanada, aga mitte USA rannikule.

Briti Columbia vägivaldsete surmajuhtumite uurimise ameti esindaja Barb McLintocki sõnul on politseil ette tulnud juhtumeid, milles jalgade kaldalt leidmist on jäljendatud, kasutades võltsjala loomiseks loomaluid.

McLintocki sõnul on kergest ja vastupidavast materjalist jooksujalats jala jaoks nagu päästevest, mis on ta veepinnal hoidnud ja lõpuks kaldale toonud.

Jooksujalatsid. Pilt on illustreeriv
Jooksujalatsid. Pilt on illustreeriv Foto: Alvreten / BILDHUSET/Scanpix

Eelmise, 13. jala leidis 2017. aasta detsembris Kanada Vancoveri saare rannalt seal koeraga jalutanu. Koer nuusutas objekti, mis ta peremehele kahtlane tundus ja mees nägi, et tegemist on inimjalaga, millel on valge sokk ja jooksujalats.

Kanada Vancouveri saar satelliidipildil
Kanada Vancouveri saar satelliidipildil Foto: wikipedia.org

Senistel andmetel kuulub see jalga 79-aastasele Washingtoni osariigis elanud ameeriklasele, kes läks jooksma ja jäi kadunuks. Selle juhtumi uurimine kestab.

Kanada uurijate teatel on jalaleidude seas ka üks jalapaar ning kõik leitud jalad on meestejalad.

Uurimise kohaselt võivad osa jalgadest kuuluda inimestele, kes hukkusid õnnetuses või võtsid endalt ise elu ning jalad eraldusid kehast lagunemisprotsessi käigus.

Nüüd leitud jalga uuritakse Briti Columbia vägivaldsete surmajuhtumite uurimislaboris ja jala omanik üritatakse kindlaks teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles