Roman Polanski annab Ameerika Filmiakadeemia oma väljaviskamise eest kohtusse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roman Polanski
Roman Polanski Foto: STR / AP/Scanpix

Poola-Prantsuse režissöör Roman Polanski annab Ameerika Filmikunsti- ja Teaduste Akadeemia enda möödunudnädalase väljaviskamise eest kohtusse.

Polanski advokaadi Harland Browni sõnul rikkus filmiakadeemia nii oma reegleid kui Calfornia osariigi seadusi, kuna ei võimaldanud Polanskil enne väljaheitmist enda kaitseks midagi öelda, teatab The Guardian.

«Me ei vaidlusta väljaviskamist, vaid selle filmiorganisatsiooni tahtmatust oma reegleid järgida. Kuid ka seda, et ei ole kinni peetud California osariigi seadustest,» teatas advokaat.

84-aastane režissöör Polanski ja 80-aastane näitleja Bill Cosby visati filmiakadeemiast välja, kuna mõlemad mehed on seksuaalses ahistamises süüdistatuna kohtu alla antud.

Bill Cosby (vasakul) ja Roman Polanski
Bill Cosby (vasakul) ja Roman Polanski Foto: MARK MAKELA / AFP/Scanpix

Polanski sõnul on Hollywoodis produtsent Harvey Weinsteini tõttu käivitunud ahistamisvastane #MeToo liikumine massihüsteeria ja silmakirjalikkus.

Roman Polanski
Roman Polanski Foto: STR / AP/Scanpix

«Mis puudutab filmitööstuse ahistamisvastast liikumist, siis tegemist on massihullusega, mis tabab ühiskonda aegajalt. Mõnikord on see väga draamaatiline, seda oli näiteks Prantsuse 18. sajandi revolutsioon  või Prantsuse Pärtliöö veresaun, kus 24. augustil 1572 tapeti katoliiklaste poolt massiliselt hugenotte. Mõnikord on ühiskondlik hullus verevalamiseta, näiteks 1968. aastal demokraatia eest võitlemine Poolas või 1950. aastate makartism USAs,» lausus tuntud režissöör.

Polanski sõnul liituvad inimesed massihüsteeriaga kartusest paista teistsugused, kuid see on silmakirjalikkus.

Polanski, kellel on Poola ja Prantsuse kodakondsus, süüdistatakse USAs 1977. aastal toime pandud vägistamises. Ta ohver oli Samantha Geimer. Polanski on aastakümneid üritanud juhtumit USA võimudega lahendada, kuid seni ei ole see õnnestunud.

Samantha Geimer
Samantha Geimer Foto: Mike Blake / Reuters/Scanpix

Geimeri sõnul on ta Polanskile vägistamise andestanud, kuid filmiakadeemia poolne samm Polanski välja heita ei muuda mitte midagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles