Trump vihastas prantslasi, imiteerides 2015. aastal Pariisis rünnanud terroriste

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: AARON P. BERNSTEIN / REUTERS/Scanpix

USA relvaorganisatsiooni, Riikliku Tulirelvade Assotsiatsiooni (National Rifle Association - NRA) kokkusaamisel sõna võtnud USA president Donald Trump sõnas, et Prantsusmaa Pariisi 2015. aasta terrorirünnakuid oleks saanud ennetada, kui Prantsusmaa relvaseadused oleksid leebemad ja prantslastest eraisikutel oleks rohkem relvi.

Trumpi arvates ei ole Pariisi elanikest just paljudel relvi ja selle tõttu said terroristid eesotsas Islamiriigi käsilase Abdelhamid Abaaoudiga tappa 130 inimest ja vigastada 400 ilma, et prantslased oleksid neile vastu hakanud, teatab Reuters.  

Abdelhamid Abaaoud
Abdelhamid Abaaoud Foto: HANDOUT / REUTERS/Scanpix

«Kõik me teame, mis juhtus 13. novembril 2015 Pariisis. Terroristid said maha lasta inimene inimese haaval ilma kellegi sekkumata,» lausus USA president.

Trump näitas käega, kuida terroristid prantslasi ja turiste tapsid.

«Tule siia, boom, boom. Tule siia, lasen su maha,» sõnas Trump ja tulistas kujuteldavaid ohvreid.

Donald Trump
Donald Trump Foto: Ron Sachs/SIPA / Scanpix

Ta lisas, et kui kasvõi ühel prantslasel oleks mõnes rünnakupaigas olnud relv või mõni ameeriklane oma relvaga oleks sündmuskohal olnud, oleks ohvreid vähem olnud ning võimalik, et terroristidest tulistaja või tulistajad oleks maha lastud.  

NRA kokkusaamisel osalenud aplodeerisid Trumpile püsti seistes.

Kriitikute sõnul ei ole Trumpile kõik faktid Pariis 2015. aasta rünnaku kohta teada ja tema silmis toimus kõik selliselt, et ründajaid oleks saanud ennetavalt takistada, kuid see ei vasta tõele.  

Rünnakuid pandi toime mitmes paigas samaaegselt, enim ohvreid oli Bataclani kontserdimajas ja restoranides.

Päästetöötajad abistamas kannatanuid 13. novembril 2015 Pariisis Bataclani kontserdimaja juures
Päästetöötajad abistamas kannatanuid 13. novembril 2015 Pariisis Bataclani kontserdimaja juures Foto: Kenzo Tribouillard / AFP/Scanpix

Pomm pandi lõhkema ka Stade de France’i  staadioni juures, kuid terroristid ei pääsenud staadionile, kus oli käimas Saksa - Prantsuse jalgpallikoondise kohtumine.

Inimeste evakueerimine Stade de France'ilt 13. novembril 2015
Inimeste evakueerimine Stade de France'ilt 13. novembril 2015 Foto: Franck Fife / AFP/Scanpix

Prantslased on Trumpi seisukohavõttust raevus ning Prantsusmaa välisministeerium saatis USA välisministeeriumile kritiseeriva sõnumi.

Prantsuse võimude arvates suhtus Trump oma sõnavõtus nii 2015. aasta terrorirünnakutes hukkunutesse kui prantslastesse üldiselt halvustavalt.

Hiljuti Trumpiga sooje käepigistusi ja kallistusi vahentanud Prantsuse president Emmanuel Macron on Trumpi sõnavõtu suhtes suu kinni hoidnud.

Emmanuel Macron ja Donald Trump
Emmanuel Macron ja Donald Trump Foto: Joshua Roberts / REUTERS

Küll aga võttis sõna 2015. aasta rünnakute ajal Prantsuse presidendiks olnud François Hollande, kelle arvates oli Trumpi sõnavõtt häbiväärne.  

François Hollande.
François Hollande. Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT/AFP/SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles