Video: Iisareli luureagentuuril oli Sudaanis smugeldamisoperatsiooni varjamiseks võltskuurort

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sudaanis asunud võltskuurorti reklaam
Sudaanis asunud võltskuurorti reklaam Foto: Kuvatõmmis/Youtube

BBC ja Business Insideri teatel oli Iisraeli luureagentuuril Mossadil 1980. aastatel Sudaanis luksuslik Arousi võltskuurort, mille abil varjati salaoperatsiooni, Etioopia juutide Iisraeli smugeldamist.

Mossadi agendid kehastusid Sudaanis sukeldumisinstruktoriteks, purjelauasõitjateks ning hotellijuhtideks ja töötajateks.

Sudaan oli 1980. aastatel Iisraeliga vaenujalal olevate riikide liitlane ning kui Sudaani võimud oleks teadnud Mossadi võltskuurordist, oleks see suletud ja agendid vangistatud. 

1970.  ja 1980. aastatel  põgenes Etioopiast Beta Israeli nimelisest paigast tuhandeid kohalikke juute. Etioopiast lahkunud juudid jäid aga Iisraeli suhtes vaenulikult meelestatud moslemiriiki Sudaani lõksu. Iisraeli agentidel tuli seal hätta sattunud transportida läbi Sudaani Punase mere äärde, kus põgenikud laevadele pandi või siis lennukitega Iisraeli viidi.

Kuna Sudaan ja Iisrael olid vaenlased, pidid nii Etioopia juudid kui Mossadi agendid oma identiteeti varjama.

Etioopia juutide päästeoperatsioonis osalenud anonüümne Mossadi agent sõnas BBCle: «Paar agenti läksid esmalt Sudaani, et vaadata valmis paik, kustkaudu Etioopia juute välja viia. Nad leidsid Punase mere ääres mahajäetud kuurorti, mis nagu kingitus neile sülle kukkus, selle abil oli võimalik Sudaanis tegutseda».

Sudaani kaart
Sudaani kaart Foto: wikipedia.org

Sudaani turismifirma rajas 1972. aastal Punase mere äärde hotelli, 15 bangalot, söögikoha ja köögi, kus valmistati süüa, kuid see puhkamispaik ei saanud populaarseks, kuna asus teedest kaugel, seal nappis vett ja puudus elekter ning see jäeti kiiresti maha.  

Mossadi agendid teekslesid Šveitsi ärimehi ja rentsid selle paiga 1970. aastate keskel 320 000 dollari eest. Nad tõid sinna vett ja kütust, samuti kõik muu, mille abil rajati korralik sukeldumiskuurort.

Iisraelis trükiti selle kuurorti reklaamid, milles kiideti sealseid puhkamisvõimalusi.

Sudaanis asunud võltskuurorti reklaam
Sudaanis asunud võltskuurorti reklaam Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Mossadi agendid töötasid kuurortis mitmetel ametikohtadel, kuid tööle palgati ka 15 kohalikku, kes ei osanud midagi kahtlustada.  

Punane meri kaardil
Punane meri kaardil Foto: wikipedia.org

Punase mere äärses kuurordis käisid puhkamas näiteks Egiptuse sõdurid, Briti kuninglike õhujõudude piloodid ja Sudaani ametnikud ning keegi neist ei osanud kahtlustada, kes tegelikult on selle kuurorti taga.

«Meie tõime Sudaani purjelauasõidu. Ma olin selles üsna osav ja õpetasin seda ka sudaanlastele. Mitmed minu kollegid kehastusid professionaalseteks sukeldujateks,» meenutas Mossadi agent Gad Shimon, kes töötas selles kuurortis 1980. aastatel.

Ta lisas, et nende kuurort pakkus luksust, mida mujal Sudaanis saada ei olnud.

Sukeldumisvarustuse laohoones olid raadiod, mille abil agendid olid ühenduses Mossadi peakorteriga Tel Avivis.

Mossadi logo
Mossadi logo Foto: wikipedia.org

Mosaadi agendid käisid aegajalt kuurordist ära, aidates Etioopia juute. Nad teatasid kohapealt palgatutele ja puhkajatele, et võtavad aja maha ja sõidavad paar päeva Sudaanis ringi.

Nad suundusid Sudaanis olnud Etioopia juutide põgenikelaagrisse, mis asus nende kuurordist sadade kilomeetrite kaugusel. Agendid muutsid põgenikud Iisraeli mereväe sõduriteks ja viisid nad nende kuurordi lähedal asuvasse sadamasse, kus nad pandi mereväelaevadele ja viidi Iisraeli.

Pärast ühte juhtumit, milles Sudaani võimud tahtsid kontrollida Iisraeli sõjaalust, langetas Mossad otsuse hakata põgenikke transportima lennukitega.

Mossadi agendid lahkusid sellest Punase mere äärsest võltskuurordist 1985. aastal, kuna Sudaanis tuli võimule sõjaväeline hunta, mis hakkas otsima Iisraeli luurajaid.

Mossad tõi oma aegndid Sudaanist kiirustades ära, tekitades olukorra, et külalised jäid Punase mere äärsesse kuurorti üksinda.

Satelliitpilt Sudaani võltskuurordist
Satelliitpilt Sudaani võltskuurordist Foto: Kuvatõmmis/Youtube

«Kuurordis olnud ärkasid hommikul ja leidsid, et enam ei ole kohal ühtegi selle kuurorti valgenahalist töötajat, küll aga olid alles sudaanlased. Nii sukeldumisinstruktorid kui hotelli naisadministraatorid olid kadunud,» selgitas üks Mossadi agentidest.

Mossadi agendid viisid oma salaoperatsiooni abil Iisraeli vähemalt 7000 Etioopia juuti.

Mitmed reisiraamatute autorid on üritanud saada teada, miks Arous ootamatult maha jäeti ja mis seal juhtus, kuid seni oli see info salastatud.

Sudaanis asunud võltskuurorti reklaam
Sudaanis asunud võltskuurorti reklaam Foto: Kuvatõmmis/Youtube
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles