Mõõkhambulised tiigrid elasid karjadena

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstnik Charles Knighti maal mõõkhambulisest tiigrist
Kunstnik Charles Knighti maal mõõkhambulisest tiigrist Foto: Wikipedia.org

USA ja Briti teadlaste arvates ei olnud mõõkhambulised tiigrid (Smilodon fatalis) üksinda uitajad, vaid olid sotsiaalsed loomad, kes eelistasid karjaelu.

Teadlaste sõnul oli mõõkhambuliste tiigrite puhul tegemist  raipesööjatega, kes saaklooma hääle peale kohale ilmusid, kirjutab BBC.

«Mõõkhambuliste tiigrite eluviisi võib võrrelda tänapäeva lõvide omaga. Nad ei olnud üksinda uitavad kiskjad, vaid karjas elajad,» selgitas Londoni zooloogiaseltsi uurija Chris Carbone.

Carbone jätkas, et välja surnud tiigri eluviisi ja käitumise kohta ei ole just palju andmeid, kuid selle liigi esindajate jäänusteleiud lubavad arvata, et nad moodustasid rühmi.

«Selle liigi esindajate fossiilid  ei ole üksikud leiud, vaid samast paigast on leitud mitme isendi jäänuseid korraga,» selgitas teadlane.

Oma teooria kinnitamiseks uurisid Carbone ja tema kolleegid Tansaanias Serengeti looduskaitsealal ja Lõuna-Aafrikas Krügeri rahvuspargis elavaid kiskjaid.

Uurijad tegid Aafrikas katse, milles nad lasid lindilt saaklooma häälitsusi. Hääle peale ilmus kohale terve lihasööjate kiskjate kari, mitte üksikud loomad.

Similodon fatalis elas 1,6 miljonit kuni 10 000 aastat tagasi praeguse Põhja-ja Lõuna-Ameerika aladel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles