Tuhkatriinu lugu: norrakad on omaks võtnud printsessi, kelle minevikust leiab rajud peod ja narkootikumid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra kroonprints Haakon ja kroonprintsess Mette-Marit
Norra kroonprints Haakon ja kroonprintsess Mette-Marit Foto: Lise/Scanpix

Norra kroonprints Haakon ja ta naine, kroonprintsess Mette-Marit külastavad 25. – 26. aprillil Eestit, kohtudes Eesti juhtidega ja tutvudes Tallinna vanalinnaga.

Norrakad on kroonprintsessi nüüdseks omaks võtnud, kuid tal tuli selleks pingutada, kuna ta minevik pole olnud laitmatu.

Norra kroonprints Haakon ja kroonprintsess Mette-Marit
Norra kroonprints Haakon ja kroonprintsess Mette-Marit Foto: Roald, Berit / NTB scanpix/Scanpix

Norralanna Mette-Marit Tjessem Høiby sündis 19. augustil 1973 Kristiansandis ja ta abiellus 25. augustil 2001 Oslo katedraalis Norra kroonprints Haakoniga hakates kandma tiitlit Tema Kuninglik Kõrgus kroonprintsess Mette-Marit (norra keeles Hendes Kongelige Højhed kronprinsesse Mette-Marit).

Norra kroonprints Haakon ja kroonprintsess Mette-Marit
Norra kroonprints Haakon ja kroonprintsess Mette-Marit Foto: Aaserud, Lise / NTB scanpix/Scanpix

Mette-Marit on nagu tänapäeva Tuhkatriinu, kes kas juhuse või saatuse tahtel kohtus oma printsiga. Paar tutvus 1990. aastate lõpul Quarti muusikafestivalil, kuid nende suhe algas paar aastat hiljem. Nad kihlusid 1. detsembril 2000 ja Mette-Mariti esimene avalik sündmus, kus ta osales Haakoni kihlatuna, oli Nobeli rahuauhinna üleandmine 10. detsembril 2000.

Norra kroonprints Haakon ja kroonprintsess Mette-Marit
Norra kroonprints Haakon ja kroonprintsess Mette-Marit Foto: Aaserud, Lise / NTB scanpix/Scanpix

Norrakatel oli uut printsessi alguses raske omaks võtta, kuna ta ei vastanud nende arusaamadele kuninglikust mõrsjast, sest ta minevikus oli liiga palju plekke.

Mette-Mariti vanemad, ajakirjanikust isa Sven Høiby, kes on nüüdseks surnud, ja pangaametnikust ema Marit Tjessem lahutasid kui ta oli 11-aastane ning ta isa abiellus endast märgatavalt noorema strippari Renate Barsgardiga.

Norra kroonprintsess Mette-Mariti isa Sven Høiby ja ta teine naine Renate Barsgard
Norra kroonprintsess Mette-Mariti isa Sven Høiby ja ta teine naine Renate Barsgard Foto: Nicolai Prebensen / VG / SCANPIX / Code 90000/Scanpix

Ka ema abiellus uuesti, saades lisaks varasemale neljale lapsele veel ühe poja, Trond Berntseni, kes hukkus 2011. aastal Utøya saarel toimunud tulistamises.

Mette-Marit õppis mitmes koolis, olles keskkooli ajal vahetusõpilane Austraalias. Adgeri kolledžis filosoofiat õppides töötas ta Oslo ühes kohvikus ettekandjana ning sellesse eluperioodi jääb ta pidudel käimise aeg, kust ei puudunud narkootikumid.

Norra kroonprintsess Mette-Marit, kroonprints Haakon, Mette-Mariti poeg Marius. Nende ees printsess Ingrid Alexandra ja prints Sverre Magnus
Norra kroonprintsess Mette-Marit, kroonprints Haakon, Mette-Mariti poeg Marius. Nende ees printsess Ingrid Alexandra ja prints Sverre Magnus Foto: NTB SCANPIX / REUTERS/Scanpix

Mette-Marit sünnitas poeg Marius Borg Høiby 13. jaanuaril 1997, lapse isa on Morten Borg, kellele kohus määras vägivallatsemise ja narkotarbimise eest vanglakaristuse.

Mette-Mariti poeg elab ja õpib nüüd USAs Californias, kus ta postitab sotsiaalmeediasse sageli pilte oma tegevusest. Norra meedia teatel on tegemist korraliku noormehega, kellel ei ole kuninglikke kohustusi ja ta ei ole selline metsik pidutseja, nagu oli kunagi ta ema.

Norrakad võtsid Mette-Mariti omaks pärast seda, kui ta tõi ilmale kaks last, kelle isa on kroonprints Haakon.

Norra kroonprints Haakon, kroonprintsess Mette-Marit ja nende lapsed. Vasakul Mette-Mariti abieluväline poeg Marius
Norra kroonprints Haakon, kroonprintsess Mette-Marit ja nende lapsed. Vasakul Mette-Mariti abieluväline poeg Marius Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix/Scanpix

Mette-Mariti ja Haakoni tütar, printsess Ingrid Alexandra sündis 21. jaanuaril 2004  ja poeg, prints Sverre Magnus sündis 3. detsembril 2005.

Noora kroonprints Haakon, kroonprintsess Mette-Marit, prints Sverre Magnus ja printsess Ingrid Alexandra
Noora kroonprints Haakon, kroonprintsess Mette-Marit, prints Sverre Magnus ja printsess Ingrid Alexandra Foto: Groett, Vegard Wivestad / NTB scanpix/Scanpix

Norra kroonprintsess on oma haridusteed täiendanud nii Londoni ülikooli kolledžis arenguabi kui Oslo ülikoolis sotsiaalteadusi õppides. Ta osaleb aktiivselt Norra heategevusprojektides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles