Video: Peruus lintšiti ära šamaani tapmises süüdistatav kanadalane

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peruu Shipibo-Konibo hõimu šamaan  Olivia Arévalo
Peruu Shipibo-Konibo hõimu šamaan Olivia Arévalo Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Peruu Amazonases lintšiti ära ja tapeti kanadalane, keda kohalik hõim süüdistab nende šamaani mõrvas.

Peruu politsei teatel kaotas 81-aastane ravitseja Olivia Arévalo elu Ucayali regioonis Victoria Gracia külas, kus teda tulistati kaks korda, teatab The Guardian.

Kuriteos süüdistatav 41-aastane Kanada päritolu Sebastian Woodroffe oli Shipibo-Konibo hõimu šamaani üks õpilastest ja patsientidest.

Kanadalane Sebastian Woodroffe
Kanadalane Sebastian Woodroffe Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Politsei leidis kanadalase surnukeha šamaan Arévalo kodukülast ühe kilomeetri kauguselt maetuna madalasse hauda. Välismaalase lintšimisest ja tapmisest tehtud video jõudis esmalt sotsiaalmeediasse ja sealt edasi meediasse.

Videol on näha vere ja poriga kaetud meest, kes istub maapinnal ja nutab. Siis panevad kaks meest ta kaela ümber kas köie või vooliku ja tõmbavad ta puu otsa, kuhu ta jääb rippuma. Videolt on näha, et mees värsiseb mõnda aega ja siis jääb rahulikuks. Kõike seda vaatavad pealt kümned inimesed, kaasa arvatud lapsed.

Nende kahe surmajuhtumi uurimise eest vastutava kriminaalpolitseiniku Jorge Lami sõnul on neil mitu uurimisliini.

«Tegime kanadalase Sebastian Woodroffe kindlaks ta sõrmejälgede järgi,» teatas politseinik.

Shipibo-Konibo hõimu, kuhu kuulub umbes 40 000 inimest, juht Ronald Suárez teatas, et välismaalase lintšinud ja tapnud mehed võtsid vastavalt nende hõimu traditsioonile kohtumõistmise enda kätte.

«Oleme rahumeelsed inimesed, kes elavad loodusega harmoonias, kuid me ei usalda politseid, sest tihtipeale jäävad meie hõimuliikmete vastu tehtud kuriteod lahendamata ja kurjategijad karistuseta,» teatas hõimujuht.

Suárez lisas, et nende hõimu naisšamaan Arévalo oli nagu elav entsüklopeedia, kes tundis nende kultuuri igat tahku ja ravitsemist ning tema kaotus on nende kõigi jaoks väga valus.

Peruu Shipibo-Konibo hõimu šamaan Olivia Arévalo
Peruu Shipibo-Konibo hõimu šamaan Olivia Arévalo Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Peruu Shipibo-Konibo hõim kasutab ravimisel sageli psühhoaktiivset taimetõmmist ayahuascat, mis on psühhoaktiivne taimetee, mille üks koostisosa on Amazonase kapiväät (Banisteriopsis caapi).

Ayahuasca nimetus tuleb selle taime ketšuakeelsest nimest, mis tähendab «vaimude liaani».

Ayahuasca tõstab pulsisagedust, vererõhku ja kehatemperatuuri ning pupillid laienevad. Võib esineda iiveldust, oksendamist, kõhulahtisust ja liigutuste koordinatsiooni halvenemist.

Ayahuasca toime psüühikale sõltub lisaks doosile ka indiviidi füsioloogiast ja tarvitamise keskkonnast. Joogi toime muutub tarvitajale märgatavaks 20–30 minutit pärast sissevõtmist. Muutunud teadvuseseisund kestab 2–6 tundi sõltuvalt doosist ja tarvitajast. 

Hõimujuhi teatel on varasemalt mõrvatud mitu nende hõimu aktivisti, kes kaitsesid hõimu maad metsalangetajate eest.

Peruu politseini jõudnud info kohaselt võis kanadalase tapmise põhjustada asjaolu, et šamaani poeg laenas välismaalaselt raha, kuid ei jõudnud tagasi maksta. Politsei teatel uuritakse ka seda, kas šamaani ja kanadalase tapmisega on seotud kohalik maffia.

Woodroffe lendas Kanadast Vancouverist Peruusse, et õppida kohaliku hõimu juures meditsiini ja ravivõtteid. Kanadalane kogus Peruusse minemiseks raha ühisrahastuse kaudu, saades reisiks üle 2000 dollari.

Peruu võimud teavitasid Kanada välisministeeriumit nende riigi kodaniku surmast ja kanadalase perele antakse vajalikku konsulaarabi, et surnukeha kodumaale tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles