Video: illusionist David Copperfield pidi avalikustama kohtus oma kuulsa inimeste ärakaotamise triki

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Copperfield
David Copperfield Foto: John Locher / AP/Scanpix

Ameeriklasest illusionist David Copperfield anti USAs Las Vegases kohtusse, kuna ta etendust külastanud inglase Gavin Coxi sõnul  sai ta 2013. aastal Las Vegases MGM Grand hotellis toimunud show’l illusionisti lohakuse tõttu koljuvigastuse ja palju teisi vigastusi.

Sel nädalal tuli 61-aastasel Copperfieldil avalikustada kohtus oma kuulus kadumistrikk «13 õnnelikku», mis on üks tema nii-öelda leivanumbritest, 58-aastase Coxi teatel sai ta just selles trikis osaledes vigastada, teatab news.com.au.

Gavin Cox ja ta naine
Gavin Cox ja ta naine Foto: Michael Quine / AP/Scanpix

Illusionisti sõber ja ta etenduste produtsent Chris Kenner selgitas kohtus Copperfieldi ühe kuulsama triki, milles ta kaotab grupi inimesi, saladust.

«Tegemist on võrdlemisi lihtsa trikiga. Lavale kutsutakse juhuslikult peatvaatajate seast valitud inimesed, keda on 13 ja kes paigutatakse istuma poodiumile. Siis kaetakse nad läbipaistmatu kardinaga. Taskulampidega lavaassistendid hajutavad peatvaatajate tähelepanu. Need inimesed juhitakse platvormilt ära nii, et teised pealtvaatajad seda ei märka. Vahepeal näidatakse inimestest tühja poodiumit ning enne etteaste finaali tuuakse need inimesed tagasi, kuid nad ilmuvad saali teises otsas,» selgitas produtsent.

«Kas teel, mida lavalt ära viidavad läbivad, on mingeid takistusi?» küsis Copperfieldi kohtusse andnud Coxi advokaat Benedict Morelli ning Kenner eitas seda.

Advokaat Benedict Morelli
Advokaat Benedict Morelli Foto: Michael Quine / AP/Scanpix

Morelli sõnul kukkus ta klient lavalt äraviimisel ja sai raskelt vigastada. Ta haiglakulud ulatuvad üle 400 000 naela.

Copperfieldi advokaadid üritasid inglasega kohtuvälisele kokkuleppele jõuda, et kuulsa mehe trikkide saladused ei saaks avalikuks, kuid see ei õnnestunud ja asi jõudis kohtusse.

David Copperfield (keskel)
David Copperfield (keskel) Foto: John Locher / AP/Scanpix

Advokaat Morelli küsis Kennerilt, kas Copperfieldi lavaabilised vaatasid enne rahva seast inimesi triki jaoks välja valides, mis inimestel jalas on ja milline on nende sportlik tase.

Kenneri sõnul on Copperfield juhuslike inimeste ärakaotamise trikki teinud viimase 20 aasta jooksul kümneid tuhandeid kordi.

«Kas pealtvaatajate seast välja valitutele ei selgitatud lähemalt, mis nendega toimub?» küsis advokaat Morelli Kennerilt ja Kenner vastas, et väga lühidalt selgitati, sest selleks ei ole show ajal aega.

Kenneri sõnul ei sea nad kadumistrikiga «13» mitte kellegi elu ohtu ning inimesed juhitakse lavalt ära ja tuuakse tagasi paikade kaudu, kus ei ole midagi eluohtlikku.

Morelli teatel kukkus ta klient Copperfiledi illusioonis osaledes paigas, kus tundus käivat remont, seal oli lahtisi kivitükke ja remondiprahti. Lisaks pidid etendusse kaasatud inimesed liikuma eri katetega pindadel, linoleumil, tsementpõrandal, vaibaga kaetud põrandal ja tellistest põrandaga koridoris ning osal neist olid jalatsid, mis ei sobinud vahelduva kattega aladel kõndimiseks.  

Copperfiledi advokaadid teatasid, et õnnetusse sattunud inglase grupis oli kokku kaheksa naist ja neli meest ehk 13 inimest. Nad läbisid sama teekonna, mida kasutas illusionist kümme minutit enne neid ja siis ei juhtunud midagi.

David Copperfield
David Copperfield Foto: John Locher / AP/Scanpix

Advokaatide sõnul oleks Copperfield kohe kutsunud oma lavaassistendid, kui ta oleks kadumisteel midagi kahtlast märganud.

Gavin Cox ja ta naine Minh-Hahn Cox tahavad Copperfieldilt saada kohtu kaudu kahjutasu, kuna Gavin Cox sai etenduses osaledes vigastada.

Coxi sõnul ei näinud ta peaaegu pimedas liikudes, mis oli tema jalgade all ja ees, ta komistas millegi vastu, kukkus ning sai koljukahjustuse  ja ajupõrutuse. Talle tehti selle tõttu kolm operatsiooni.

«Copperfieldile öeldi hiljem, et üks ta trikis osalenu sai vigastada, ta tuli mind vaatama, kuid vaid muigas ega öelnud sõnagi. Ta ei uurinud, mis minuga juhtus,» teatas inglane.

David Copperfield
David Copperfield Foto: John Locher / AP/Scanpix

Cox, kes töötas varem Briti õukonna pagarina, ei suuda enda sõnul enam kunagi midagi küpsetada.

«Copperfieldi show’s osalemine tekitas mulle terviseprobleeme ja lõi mu elu segamini. Mul on ka lühiajalise mäluga probleeme. Pean kandma hapnikumaski, sest mul on ka hingamisprobleeme,» lisas inglane.

Kohus jätkub, kuid ekspertide arvates ei pruugi Cox kohtu abiga soovitud summat saada.

David Copperfield (pärisnimega David Seth Kotkin; sündinud 16. septembril 1956 Metuchenis New Jersey osariigis) on USA mustkunstnik ja illusionist.

Oma lavanime võttis ta inglise kirjaniku Charles Dickensi samanimelisest romaanist.

David Copperfield
David Copperfield Foto: PRN / PRPhotos.com / Caters News Agency/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles