Palju õnne! Evelin Ilves tähistab 50. sünnipäeva (2)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti endine esileedi, kes lisaks mitmetele silmapaistvatele saavutustele ka omajagu skandaalide keskmesse on sattunud, tähistab täna oma elus poolsajandi täitumist. Heidame pilgu Evelin Ilvese suurimat meediatähelepanu saanud tegemistele. 

50. aasta jooksul jõuab isegi tavalist elu elav inimene väga palju korda saata. Endine Eesti Vabariigi presidendi abikaasa Evelin Ilves on silma paistnud väga tegusa ja värvika inimesena. Seetõttu ei ole võimalik kõiki vägeva naise tegusid üles lugeda. Küll aga on rahva tähelepanu köitnud nii mõnedki skandaali-maigulised uudislood, milles Evelinil oluline roll mängida.

SAATUSLIK SUUDLUS JA TAGAJÄRJED

2014. aasta suvel plahvatas skandaal, kui toonane Eesti esileedi Evelin Ilves unustas ühes augustiöös oma staatuse ja abielu ning suudles enda noort kaaslast, kelle tugevate käte vahel oli tantsinud ja õrnutsenud terve öö.

Proua Evelin Ilvest märkasid paljud kolmapäeva, 6. augusti soojal õhtul kohviku Komeet terrassil toimunud peol, kus pidu kulges tasahilju 7. augusti varahommikusse, mil rahvast hakkas Komeedis üha vähemaks jääma, kuni avanes järgmine pilt – presidendi abikaasa tantsis ühe endast noorema, 28–30-aastase mehega terrassi keskel. Paar õõtsus tantsuplatsil justkui armunud, Evelin vaatas oma tantsupartnerile ainiti silma, rääkis üks pealtnägija. Poole viie paiku varahommikul esileedi lahkus. 

Mõni aeg hiljem kirjutas oma Facebooki leheküljel, et palub nendelt inimestelt vabandust, kelle tundeid ta oma käitumisega oli riivanud. Mees, kellega Evelin Ilves esindusülesannete täitmise ajal suudles, oli väidetavalt Vincent Aranega.

17. aprillil 2015 teatas Vabariigi Presidendi Kantselei, et paar on otsustanud abielu lahutada. Lahutus jõustus 30. aprillil 2015.

2015. aasta aprillis kinnitas Evelin Ilves Facebookis: «Kollane meedia levitab valeinfot: Kinnitan, et mingisugust raamatut või muud kirjatükki abielulahutuse kohta ei ole ega tule.» Raamat «Kirju» ilmus kirjastuses Petrone Print sama aasta augustis.

UUS ARMASTUS

Pärast abielu purunemist Toomas Henrik Ilvesega, võis naist märgata uue truu saatja seltsis, kellega koos käidi reisidel ja külastati erinevaid muusikaüritusi. Tol ajal kinnitas Evelin igal võimalusel, et tema ja kaaslase Siim Rikkeri vahel on tõepoolest vaid sõprus. Kummalgi olevat oma elu, üksteise seltsi lihtsalt nauditakse.

Üheskoos avati 2017. aastal ka restoran. Ansamblis Tuulelõõtsutajad lõõtspilli mängiv Siim on Evelinist 15 aastat noorem. Armastus, aga, ei tunne takistusi, ega saa kammitsetud mõttelistest piiridest, mida ühiskond või kõrvaltseisjate hinnangud on seadnud. Eelmisel aastal kinnitati suhet. Nüüdseks on ühiste tuttavate läbi reisil Kambodžasse tutvunud sõpradest saanud elukaaslased. 

Ka endise abikaasaga, Toomas Hendrikuga, kohtuti läbi ühiste tuttavate. Ühel saatuslikul volbriööl, mille Evelin veetis oma toonase abikaasata, ristusid nende teed. Pikast kooselust sündis 2003. aastal tütar Kadri Keiu.

MAGUSASÕDA

2009. aastal astus Evelin Ilves «sõtta» Eesti tuntuima magusatootja Kaleviga. Nimetades Kalevi toodangut transrasvu täis «kräpiks.» Selline väljaütlemine ja konkreetne rünnak ühe firma osas jahmatas paljusid.

«Minu signaal on see, et ma ei osta kõiki nende tooteid,» lausus Ilves, Postimees Tervisele. Sellele järgnes pikk vaenukaika vedamine ning vastastikkused tõestamised kellel siis on õigus. Kalev väitis kindlalt, et nende tooted ei ole tervistkahjustavad, ega sisalda transrasvu. Evelin pühendas end teavitustööle ja tervisliku toitumise propageerimisele, millega tegeleb siiani.

MAITSEV SUUTÄIS

Evelin Ilves on tuntust kogunud ka oma armastusega toidu vastu. Lisaks mitme toiduteemalise raamatu avaldamise, sai naisest ka restoran ROOG omanik ja asutaja. Üheskoos, sel ajal veel sõbraks nimetatud,  Siim Rikkeriga avati 2017. aasta 15. juunil suverestoran. 1. detsembril avati uksed ka Tallinnas, Pikal tänaval. Restorani kodulehel on kirjas: «Pakume koduses õhkkonnas toiduelamust  kuni 12-le külalisele – suvel Hiiumaal Nasvarannas, talvel Tallinna muinasjutulises vanalinnas,» pakkudes menüüd, mis kohandatud vastavalt hooajale.  

Ettevõtmine tore ja menüü põnev, siiski pakkus toitude kõrge hind palju kõneainet. Evelin selgitas, et hinda tõstab tooraine kõrge kvalteet ja käsitööna värskelt valminud söök. «Meil on päris toit, laetud maa ja päikese energiaga. Võimalikult kohalike väiketalunike kasvatatud, võimalikult hooajaline. Meie kodurestos oled hästi söönud ja südamest hoolitsetud.»

Restorani Roog kolmekäiguline õhtusöök on 68 eurot inimese kohta. «Hinna sees on tervistusjook, toit, vesi, pillimäng.» Kui aga joogipoolist toidu kõrvale saada, siis peab külaline välja käima 35 eurot veinimenüü kohta.

KALLIS LÕBU

2013. aastal alustati tulist arutelu presidendiproua esinduskulude üle. Evelinile oli igakuiselt esinduskuludeks määratud 1515 eurot kuus. Aga lisaks sellele oli alates 2006. aastast kulunud rõivastele ja aksessuaaridele veel üle 70 000 euro. 

Siim Raie rääkis ETV saates "Ringvaade", et nii rahvusvahelised standardid kui Eesti ootused riigipea abikaasa suhtes on kõrged ja see ongi kallis. Ta märkis, et näiteks vabariigi aastapäeva vastuvõtul ei olnud Evelin Ilvese kleit saalis kindlasti kõige kallim.

"See lihtsalt on nii, et see esindustasu, mis ta saab kulude katteks, lihtsalt ei kata neid kulusid," sõnas presidendi kantselei juht Siim Raie Ringvaatele. 

Kuigi pahameele keskmesse sattus pigem naine ise, tegeleb esinduskostüümidega mitmeid inimesi, kes peaksid ka kuludel silma peal hoidma. Loomulikult on ootused Eestit esindava isiku jaoks kõrged ja seetõttu võib vahel olla raske teha kompromisse, et odavamalt läbi ajada. 

Tänaseks on suur osa esinduskostüüme jõudnud Eesti Rahva Muuseumisse. Ülejäänud müüs Evelin veidi enne oma restorani avamist koos moeloojast sõbranna Kajaga korraldatud kleidimüügipeol. «Mõnel asjal on alghind 5€, on ka neid, mida alla 100€ ära ei anna, siis lähevad lihtsalt koju tagasi - hinnalist käsitööd ei saa mõõdutult alandada,» ütles Evelin Õhtulehele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles