Galerii: Merkuuri pind sai peaaegu täielikult fotografeeritud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Messenger sondi foto Merkuuri pinnast
Messenger sondi foto Merkuuri pinnast Foto: Reuters / Scanpix

USA kosmoseagentuuri NASA Merkuuri uurimise sond Messenger fotografeeris Merkuuri seni uurimata alasid.

Tänu uutele fotodele tuntakse Merkuuri pinda nüüd 95 protsendi ulatuses, kirjutab AP.

NASA sond möödus oktoobri alguses Merkuurist vaid 200 kilomeetri kauguselt. Tegemist oli kolmest planeeritud möödalennust teisega.

Sondi esimene Merkuurist möödalend toimus selle aasta jaanuaris ja siis jõudis teadlasteni 1200 fotot seni pildistamata aladest. Sond uuris ka pinnavorme ja atmosfääri.

Kolmas Merkuurist möödalend toimub septembris 2009.

Märtsis 2011 peaks sond jõudma Merkuuri-lähedasele elliptilisele orbiidile, kuhu ta jääb terveks aastaks, et planeedi pinda oma arvukate instrumentidega põhjalikult uurida ja esimest korda täielikult kaardistada.

Merkuur on Päikesele kõige lähem ning kõige väiksem Päikesesüsteemi planeet. Ta asub Päikesele umbes kolm korda lähemal kui Maa. Merkuur teeb tiiru ümber päikese 88 Maa ööpäeva jooksul.

Merkuur kuulub Maa-tüüpi planeetide hulka.

Varem on Merkuuri uurinud  kosmoseaparaat Mariner 10,  mis startis 3. novembril 1973. Ta lendas Merkuurist aastatel 1974 ja 1975 kolm korda mööda. Üle 2700 fotoga kaardistati 45 protsenti planeedi pinnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles