Jaapani töötajad ei tohi 45 minutit pärast suitsetamist lifti kasutada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetajad
Suitsetajad Foto: © Erik de Castro / Reuters/REUTERS/Scanpix

Jaapani keskosas Nara prefektuuris Ikomas ei tohi kohaliku omavalitsuse töötajad kasutada 45 minutit pärast suitsetamist lifte, kuna «suitsusena» liftis olles võivad nad kahjustada teiste inimeste tervist.

Tervishoiuekspertide teatel on 45 minutit piisav aeg, et suitsetaja kahjulikest ainetest vabaneks, teatab The Telegraph. 

Kohaliku omavalitsuse töötajad said ringkirja, milles öeldi, et suitsetajad peavad pärast suitsetamist kasutama viie korrusega hoones treppe või ootama 45 minutit, et nad saaksid liftiga sõita.

Inimesed liftis
Inimesed liftis Foto: Wavebreakmedia ltd/PantherMedia / Wavebreakmedia ltd/Scanpix

«Suitsetajad kahjustavad teiste tervist, tehes neist passiivsed suitsetajad. Eriti mõjub suitsetamine ja sellele järgnev kitsastes paikades nagu liftid,» selgitasid tervishoiutöötajad.

Suitsetajad
Suitsetajad Foto: © Erik de Castro / Reuters/REUTERS/Scanpix

Samas ei ole kohalikus omavalitsuses piisavalt tervishoiutöötajaid, kes uuest reeglist kinnipidamist jälgiks ja seega jääb see igaühe enda südametunnistusele.

«Meil on suitsetajatega probleeme, kõigepealt see, et suitsetajaid on liiga palju. Teiseks see, et suitsetajad sunnivad teisi passiivselt suitsetama. Eriti kahjustab sigaretisuits lapsi, rasedaid ja eakaid,» teatas Ikoma linnaametnik Kosuke Izumi.

Izumi lisas, et ta ise ei ole suitsetaja ja ta loodab, et linnavalitsuse töötajad saavad aru ja järgivad uut reeglit.

Kohaliku meedia küsitlus näitas, et linna elanikud jagunevad uue reegli puhul kahte leeri. Osa pooldab seda, kuna liftikasutamise keeld aitab säästa kaaskodanike tervist, kuid teised on selle vastu, sest nende arvates ei mõjuta suitsetanud inimene teisi.

121 000 elanikuga Ikomas võideldakse väga aktiivselt suitsetamise vastu. Alates juunist saab määrata 20 000 jeeni (140 eurot) suuruse trahvi kõigile, kes suitsetavad linna raudteejaama juures.

Jaapanis on suitsetamisvastasus muutunud populaarseks, paljud suurfirmad annavad soodustusi neile töötajatele, kes ei suitseta.

Alates möödunud aasta oktoobrist saavad Tokyos asuva firma Piala Inc mittesuitsetajatest töötajad kuus puhkusepäeva lisaks. Firma mittesuitsetajatest töötajad kurtsid varem, et nemad töötavad rohkem ja intensiivsemalt kui töötajad, kes käivad suitsupausidel.

Jaapanis on firmadel ja ametiasutustel suitsetajatele mõeldud alad, kuid igaüht, kes suitsetab sellisest alast väljapool, saab trahvida.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) teatel ligi 22 protsenti jaapanlastest suitsetab, suitsetajate seas on enim mehi ja eakaid.

Suitsetaja
Suitsetaja Foto: Alexey Malgavko/RIA Novosti/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles