Vanemuises algavad suvelavastuse “Peko” proovid

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peko rollis astub üles Andres Mähar.
Peko rollis astub üles Andres Mähar. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Tartu Vanemuise teatris algasid suvelavastuse “Peko” proovid, muistne muinasrokk esietendub Värska laululaval 1. juulil.

Vanemuise teatri pressiesindaja Ave-Marleen Rei sõnade kohaselt on “Peko” muistne muinasrokk seto ajaloo ja seto pärimuse põhjal. Näidendis arutletakse, kas Peko oli rohkem kuningas või hoopis jumal.

Või on ta hoopis seto mees oma maal - ida ja lääne vahel omast kinni hoidmas. Kas Peko sünnib muistsel ajal või siinsamas ja nüüd? Lisaks uuritakse, kumb muutub enne: inimene või maailm. Kuidas saada vihm Venemaale? Kas viia küünal kirikusse või viljasaagist osa kivi peale? Kumb on kõvem isamees - Kolla või Essu? Keda võtta, keda jätta? Nalja nabani, verd varvasteni?

“Peko” autor on Kauksi Ülle ja kaasautorid Ain Mäeots, Siret Paju ning Olavi Ruitlane. Lavastaja on Ain Mäeots, kunstnikutöö teeb Iir Hermeliin, helilooja on Kristjan Priks ning liikumisjuht Janek Savolainen.

Lavastuse nimiosa mängib Andres Mähar. Peko isa rollis on Arvo Kukumägi, kes viimati esines teatrilaval seitsme aasta eest.

Teistes osades on Sandra Uusberg, Birgit Õigemeel, Juss Haasma, Merle Jääger, Marje Metsur, Riho Kütsar, Tanel Jonas, Ott Sepp, Maarja Mitt ja Tarmo Tagamets. Lavastuses osalevad ansambel Zetod, pärimusteatri Taarka noortestuudio ja laulukoorid.

“Pekot” mängitakse kokku kaheksal korral 1.-10. juulini Värskas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles