Kui palju pidi minister Jaak Aab jooma, et hommikul alkohol ikka veres oleks? (2)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigihalduse minister Jaak Aab.
Riigihalduse minister Jaak Aab. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Riigihalduse minister Jaak Aab jäi kuu aega tagasi autoroolis vahele alkoholi jääknähtudega ja tema veres mõõdeti alkoholi 0,14 milligrammi liitri kohta. Elu24 uuris, kui kui palju peab keskmine Eesti mees jooma, et hommikul selline joove oleks. 

Alkomeetri näit näitas ministri väljahingatavas tema joobe suuruseks 0,14 milligrammi liitri kohta. Vere alkoholisisaldus oli seega 0,28 promilli. Aab tunnistas, et oli eelmisel õhtul sõpradega saunas õlut ja ka kangemat alkoholi tarvitanud. Millise kangema alkoholiga tegemist oli, minister ei kommenteerinud.

Kui palju peaks siis täpsemalt jooma alkoholi, et tekiks 0,28-promilline jääknäht? Sõltuvusnõustaja Sven Reiter Libertase kliinikust selgitas Elu24-le, et kõik oleneb konkreetsest inimesest. Selleks, et saavutada järgmiseks hommikuks 0,2-promilline alkoholisisaldus veres, on vaja juua 5 kuni 15 õlut. Peale isiku füüsise on määrav ka see, kui palju ta vahepeal maganud või puhanud on. Sõltuvusnõustaja tõi näite hiljutisest juhutmist, kus piisas kümnest õllest, et hommikul 0,2 promilli alkoholi verre jääks. 

Keskmine Eesti mees peaks seega Reiteri sõnul õhtul keskmiselt 10 õlut jooma, et sarnane alkoholi kogus verre jääks. Kõige täpsema tulemuse saab vereanalüüsiga. 

Sven Reiter usub, et vähendada tuleks alkoholi tarbimist. «Kui poliitikud tegeleksid keskkonnaga, looksid näiteks lastele spordiplatse, ei peaks meie ühiskond tegelema nii palju alkoholiprobleemidega,» on sõltuvusnõustaja veendunud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles