Pärnu kultuurisuvi tõotab tulla rikas ja värvikas

, Pärnu linnavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonna juhataja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kümnete festivalide seas on Pärnu suves uustulnukaks Järvi festival, mida veab Neeme Järvi.
Kümnete festivalide seas on Pärnu suves uustulnukaks Järvi festival, mida veab Neeme Järvi. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Lõpuks ometi on suvi käega katsuda ja hanged ununenud, igatseme juba sooja merevett ja sumedaid suveõhtuid: kultuurisuvi tõotab Pärnus tänavu rikas tulla.

Kultuurikalendrit sirvides selgub, et on, mida oodata.

Ooper, veepidu, suve teretamine

Juuni alguspäevade suursündmus on Pärnu rahvusvaheline ooperimuusika festival. Noored ooperilauljad võistlevad Klaudia Taevi nimelisel noorte ooperilauljate konkursil. Koostöös Kaunase riikliku muusikateatriga jõuab Endla lavale Verdi ooper “Attila”.

3. juunil saab minna läbi suve kestva IX Pärnu orelifestivali esimesele kontserdile Eliisabeti kirikus ja 5. juunil kutsub linna laulurahvas kontserdimajja tähistama Pärnu 760. aastapäeva kodulinnale pühendatud laulude õhtuga “Õnne sulle, Pärnu!”.

Pärnu veefestival koondab kolm suurt ettevõtmist, mis pakuvad kirjut programmi igale maitsele ja igas vanuses inimestele. Üle aastate taas Pärnusse jõudev “Watergate” paneb jaanipäeva eel Vallikääru ja jõeäärse kihama: on laevu, jaburaid veesõidukeid ja kaluripaate, sõita saab vanade puulaevade ja veetaksoga. Kümnel festivalipäeval näeb seitsmel eri laval arvukalt tuntud Eesti artiste, peaesineja Seal astub Vallikääru lavale 18. juuni õhtul.

Suvisel pööripäeval, 21. juunil ütleme sealsamas Vallikäärus kõik koos ja kõva häälega: “Tere, Pärnu suvi!” Saab näha improviseeritud merelahingut, suvepealinna tiitli üleandmise tseremoonia juhatab sisse trummi-show, esinevad brassorkester Estraadiraadio, solistid Liisi Koikson, Tõnis Mägi ja Kaire Vilgats. Kõik pärnakad ja külalised on teretulnud, sest Vallikäärus on piletiks üksnes hea tuju ja rõõmus meel.

Veefestivali ajal tähistab Pärnu jahtklubi oma 105. aastapäeva ja teeb seda hästi hoogsalt.

Kaldal saab suurelt ekraanilt jälgida purjetamisvõistlusi, linnarahvale ja külalistele korraldatakse jahisõite, peetakse mereturgu, suitsutatakse kala ning mängitakse palju head muusikat. Veefestivali lõppkontsert “Teisel pool vett” toimub praeguste plaanide kohaselt uues põnevas kontserdipaigas, aga olgu see üllatus.

Viiel päeval enne jaani näeb skulptuuripäevadel, kuidas sünnivad puuskulptuurid. Koos meie linna kunstnikega töötavad kujurid Vaasast.

26. juunil tuleb Vallikäärus Pärnumaa eakate suur suvepidu “Kodu mere ääres”.

Mängud, filmid ja muusika

Juuli algab meie linnas sel aastal Pärnu hansapäevadega, mis on korraldatud puhtalt ajaloolises võtmes ja pealkirja all “Juurte juurde”. Kindlasti viivad teadmise Pärnust kui hansalinnast kaasa samal ajal toimuva retroautode tänavaralli ja rahvusvahelise noorte jalgpalliturniiri “Pärnu Summer Cup 2011” osalised.

Järgmisel päeval pärast hansamelu rullib Mark Soosaar lahti XXV Pärnu filmifestivali punase vaiba.

Läbi suvenädalate esinevad kolmapäeviti Lastepargis folkloorirühmad ja neljapäeviti mürtsub Koidula pargis puhkpillimuusika. Teisipäevad jäävad tänavatantsule.

Ammende villa aias on sel suvel statsionaarne lava toreda ja mitmekesise programmiga, millest ei puudu Pärnu linnaorkestri suvemuusikakontserdid. Suvetuurid ja tsirkus tulevad niikuinii.

7. juulil alustab Endla teater 100. suvehooaega ning 8.–10. juulini on kõik, kes ei väsi kuulamast kauneid meloodiaid, oodatud muusikafestivalile “Kummardus Valgrele”.

Juuli on alati suvepealinna tihedaim kultuurikuu, kus 31 päevast kipub väheks jääma.

Nii tänavugi: on pitsi- ja tantsufestival, portselanipäevad, ainulaadseid muusikateatrielamusi pakkuv “Suveaaria 2011” ja mitu suurt muusikafestivali.

Juuli algus toob Pärnusse erakordselt palju lapsi-noori: peale jalgpallipoiste tuleb pärast koolinoorte laulu- ja tantsupidu meie linna ligi 800 noortekooride lauljat Euroopast ja mujalt: 9.–17. juulini toimub “Europa Cantat Junior 6”.

Koorifestivaliga samal ajal on Pärnus UNICEFi sinine nädal, mis pakub kõikvõimalikke ettevõtmisi suvepuhkusel lastele.

Lastega peredele korraldame alates 26. juunist pühapäeviti Rannapargi lastehommikuidki: iga hommik on ise teemal ja lõbusate ning tuttavate tegelastega.

Nüüd muusikast. 19.–26. juulini on tulekul David Oistrahhi festival. Korraldajad soovivad hoida kunagi siin oma suvesid veetnud Oistrahhi vaimsust ja tuua festivalile palju head muusikat.

28. juulil algab teine suur suvine muusikafestival. 4. augustini vältav Järvi festival toob lavale neli sümfooniaorkestrit (sealhulgas Pärnu linnaorkester), 15 kammeransamblit, Pariisist sõidab Pärnusse esinema legendaarne viiulikunstnik Ivry Gitlis.

Avaõhtul on Pärnu kontserdimaja laval rahvusvahelise Järvi suvefestivali orkester, kus mängivad paljud Eesti muusikud, kes oma igapäevast leiba teenivad välisriikide orkestrites. Festivalikontserte juhatavad Neeme Järvi, Paavo Järvi ja Leonid Grin ning Neeme Järvi suveakadeemia õpilased.

Kümnendat korda toimuv suupillifestival “Baltic Nordic Harmonica” on kujunenud suurimaks omalaadseks festivaliks Põhjamaades. Kontserdimajas tuleb esimese Eesti suupillikontserdi (helilooja Urmas Sisask) maailma esiettekanne.

Teatrimaffia ja rõõmus unetus

Mis võiks augustiõhtutesse paremini sobida kui mahe bluus? Pärnu bluusipäevad täidavad lõikuskuu esimese nädala.

Kuu alguses jõuab meie linna taas kord noori pianiste Eestist ja välisriikidest, sest aset leiavad kümnendad Arbo Valdma pianistide meistrikursused.

5.–6. augustil leidub südalinnas palju ehedat käsitööd, kindlasti ka palju uudistajaid ja ostjaid, sest mullu tänu Maarja-Magdaleena gildile taas ellu ärganud Pärnu gildipäevad moodustavad loomuliku osa Pärnu suvest.

11. augustil vallutab linna teatrimaffia: esimest korda toimub Pärnu rahvusvaheline ühe-näitleja-teatrite festival “Monomaffia”, kus paljude riikide monoteatrite etendusi näeb kolm päeva ühtejärge, hommikust õhtuni.

Ja siis, laupäeval, 13. augustil oleme valmis osa saama kaunitest kunstidest, tänavakohvikute mõnusast atmosfäärist ja niisama heast äraolemisest tumeda augustitaeva all. Ja kui kuu lõpul rannas muinastuled süütame, saabki jälle üks suvi läbi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles