Video: vähihaigust teeselnud ja raha saanud austraallanna läheb trellide taha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanna Dickenson
Hanna Dickenson Foto: facebook.com

Austraalia Melbourne’i ringkonnakohus määras noorele naisele vähihaiguse kohta valetamise ja vale abil raha saamise eest kolme kuu pikkuse vangistuse.

BBC teatel sai 24-aastane Hanna Dickenson rasket haigust teeseldes rahaliste annetustena kokku 42 000 Austraalia dollarit (26 000 eurot), mida ta kulutas puhkusereisidele, narkootikumidele ja pidudele.

Austraalia dollarid
Austraalia dollarid Foto: DANIEL MUNOZ/REUTERS/Scanpix

Dickenson alustas oma pettusega kui oli 19-aastane, teatades oma vanematele ja sõpradele, et tal diagnoositi raske haigus, mille tõttu ta vajab välismaal, Tais ja Uus-Meremaal ravi.

Hanna Dickenson
Hanna Dickenson Foto: facebook.com

Farmeritest vanemad, kellel on majandusprobleeme, pöördusid tütre aitamiseks oma sõprade ja tuttavate poole, kes olid nõus raha annetama.

Kohtunik David Starvaggi kirjeldas Dickensoni ettevõtmist kui raha väljapressimist.

«Talle andsid raha inimesed, kelle töö on raske ja kellele elatis ei tule kergelt. Nad andsid, mis neil anda oli, kuid see naine hävitas paljudel usu aususse,» teatas Starvaggi.

Kohtus ilmnes, et Dickensonile ühe isiku tehtud annetussumma ulatus 10 000 Austraalia dollarini (6000 eurot). Ta vanemate sõprade seas oli neid, kes annetasid mitmel korral väiksema summa.

Naise vale tuli ilmsiks pärast seda, kui Dickinsonide naabrid Nathan ja Rachel Cue, kes samuti raha annetasid, märkasid Facebookis Dickensoni fotosid ta reisidest ja pidudest.

Austraalia meedia teatel peab Dickenson lisaks kolmele vangistuskuule tegema 150 tundi ühiskondlikult kasulikku tööd. Samuti peab ta käima psühholoogilises nõustamises ja narkovõõrutusravil ning tal tuleb valega saadud summad annetajatele tagasi maksta.

Dickensoni advokaadi Beverley Lindsay arvates ei ole ta klient vanglakaristust ära teeninud, kuna tegemist on noore naisega, kellel elu on alles ees ja vanglas olemine võib ta tulevikuplaanidele kriipsu peale tõmmata.

Advokaat võrdles Dickensoni juhtumit terviseblogija Belle Gibsoni juhtumiga, kes sai samuti raha valetamisega. See naine teatas oma blogis, et tal on ajukasvaja, kuid see paranes alternatiivmeditsiini abil.

Belle Gibson
Belle Gibson Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Austraalia kohus määras 2017. aastal, et Gibson peab maksma 410 000 Austraalia dollarit (270 000 eurot)  trahvi oma blogi lugejatele valetamise eest. Selle aasta märtsi seisuga ei olnud ta veel trahvi ära maksnud.

Lindsay arvates ei pannud Dickenson midagi hullemat toime kui Gibson, sest ta soovis saada raha vaid vanematelt ja teistelt pereliikmetelt. Ta ei arvanud, et vanemad pöörduvad oma sõprade ja naabrite poole.

«Jah, ta tekitas paljudele inimestele kahju, kuid ta ei küsinud ise annetajatelt raha, seda tegid ta vanemad. Minu klient sai oma veast aru ja on nüüdseks end parandanud,» nentis advokaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles