USA võimud soovitavad briti vutifännidel Venemaalt eemale hoida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brittidest jalgpallifännid
Brittidest jalgpallifännid Foto: Vitaliy Belousov/RIA Novosti/Scanpix

USA mitmed ametkonnad andsid briti jalgpallifännidele hoiatuse, et nad kaaluksid mitu korda, kas neil on ikka ohutu minna Venemaal sel suvel toimuvatele jalgpalli maailmameistrivõistlustele.

USA võimude sõnul võivad  briti fänne oodata Venemaal ees mitmed ohud, nii füüsilised rünnakud kui võimalik mürgitamine, teatab The Telegraph.

Venemaa 2018 jalgpalli MMi maskot, antropomorfne hunt Zabivaka
Venemaa 2018 jalgpalli MMi maskot, antropomorfne hunt Zabivaka Foto: MLADEN ANTONOV/AFP/Scanpix

Mürgitamisega viidati Ühendkuningriigis Salisburys 4. märtsil aset leidnud juhtumile, milles said närvimürgi Novitšok tõttu kannatada Venemaa endine sõjaväeluure agent Sergei Skripal ja tema tütar Julia.

Sergei Skripal.
Sergei Skripal. Foto: TASS/SCANPIX

Nii Briti kui USA võimude teatel ei saa Venemaal asuva Briti ja USA saatkonna esindajad hätta sattunud jalgpallifänne aidata, kuna saatkondades on alles vaid hädavajalik personal, sest enamiku diplomaate saatis Venemaa välja.

«Meile ei ole enam saatkondades ja konsulaatides piisav arv diplomaate, kes saaksid hätta saatunud britte ja ameeriklasi aidata,» teatasid USA võimud.

Võimuesindajad lisasid, et jalgpallifänne võivad Venemaal tabada mitmesugused probleemid alates haigushoogudest ja lõpetades terrorirünnakuga.

Lisaks ei tee USA ja Venemaa enam jalgpalli MMi eelselt ja selle ajal diplomaatilise kriisi tõttu terroritõrje koostööd.

Briti võimude andmetel on Venemaal  14. juunist  - 15. juulini toimuvale jalgpalli MMile minemas umbes 10 000 – 12 000 britist jalgpallifänni ja käputäis ameeriklastest fänne.

Venemaa 2018. aasta jalgpalli MMi ametlik pall
Venemaa 2018. aasta jalgpalli MMi ametlik pall Foto: ALEXANDER NEMENOV/AFP/Scanpix

Pärast Skripalide juhtumit kasvasid lääne ja Venemaa vahelised pinged, kuna lääs kahtlustab, et Venemaa võimud andsid käsu Skripal mürgitada.

Venemaa saatis riigist välja 23 Briti ja 60 USA diplomaati. Ühendkuningriigist ja USAst saadeti välja sama palju Venemaa diplomaate.

Briti võimude sõnul ei ole jalgpallifännide vahelised kokkupõrked alati spordist tingitud, vaid nüüdisajal on sinna segatud ka poliitika.

«2016. aastal Euroopa jalgpallimeistrivõistlustel Prantsusmaal oli  fännide vahel mitmeid inetuid poliitilisi kokkupõrkeid. Kuna olukord on nüüd pinevam kui paar aastat tagais, siis on suure tõenäosusega oodata ka nüüd kokkupõrkeid,» teatas Briti võimuesindaja.

Võimud soovitavad Venemaale sõitvatel briti jalgpallifännidele mitte provotseerida, lihtsalt nautida mänge.

Venemaa 2018 jalgpalli MMi logo ja maskot, antropomorfne hunt Zabivaka
Venemaa 2018 jalgpalli MMi logo ja maskot, antropomorfne hunt Zabivaka Foto: MLADEN ANTONOV/AFP/Scanpix
Argentina koondise staarmängija Lionel Messi Venemaa 2018. aasta MMi ametliku palliga
Argentina koondise staarmängija Lionel Messi Venemaa 2018. aasta MMi ametliku palliga Foto: MLADEN ANTONOV/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles