Kliimamuutus jätab gurmaanid trühvliteta?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trühvlid
Trühvlid Foto: AP / Scanpix

Põhja-Itaalias on trühvlitehooaeg alanud, kuid asjatundjate sõnul võib saak kesiseks jääda.

Asjatundjate arvates võib trühvlite vähesus olla tingitud kõrgetest temperatuuridest ja kuivusest, kirjutab AFP.

Gurmaanid kardavad, et kliimasoojenemisega kaasnev temperatuuritõus võib seenemaailma tituleerimata kuningateks nimetatud trühvlid hoopiski hävitada.

Trühvliliike on mitmeid. Põhja-Itaalias on kõige levinumad valged, mustad ja suvitrühvlid.

«Suurim oht trühvlitele on kliimamuutus. Trühvlid on ilma inimese abita aastatuhandeid kasvanud, kuid tänapäeval sõltub nende püsimajäämine inimesest,» selgitas trühvlikasvataja Giorgio Remedia.

Remedia sõnul tagas veel paar aastat tagasi  trühvlite kasvatamine korraliku sissetuleku, kuid nüüdseks on olukord muutunud.

«Mustad trühvlid on peale Euroopa populaarsed ka Jaapanis ja USAs. Trühvlite müük neisse riikidesse võid tulevikus drastiliselt väheneda ning nende hind tõusta,» lisas trühvlikasvataja.

Juba möödunud aastal kasvasid trühvlite hinnad võrreldes ülemöödunud aastaga 60 protsenti. Praegu maksab kilogramm trühvleid 4000 eurot (üle 62 000 krooni).

Gurmaanide arvates on trühvel müstiline segu küüslaugust, murulaugust, pähklitest ja metsalõhnadest.

Itaalias  korjatakse kolme sorti trühvleid, millest valgeid trühvleid (Tuber magnatum)  peetakse kõige väärtuslikumaks. Neid korjatakse 1. oktoobrist kuni 31. detsembrini.

Must trühvel (Tuber nigrum) on valgest trühvlist aromaatsem ning neid korjatakse 15.novembrist 15. märtsini.

Kolmas liik, suvitrühvel (Tuber aestivum) on kollakas ja nõrgema lõhna ning maitsega kui valge ja must trühvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles