Malaisia restoran käskis transsoolisel naiskokal olla nagu mees

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokk. Pilt on illustreeriv
Kokk. Pilt on illustreeriv Foto: Wavebreakmedia ltd/PantherMedia / Wavebreakmedia ltd/Scanpix

Malaisias Kuala Lumpuris asuva Nobu restoraniketi restoran oli valmis palkama naissoost transsoolise tippkoka, kuid vaid sel juhul, kui ta käitub nagu mees. 

Transsooline naine Shairazi Bahari teatas temaga möödunud aasta novembris juhtunust Malaisia inimõiguste komiteele, kirjutab The Guardian.

Bahari töötas kümme aastat Austraalias Sydneys mainekate restoranide peakokana ning naise sõnul ei käskinud keegi seal tal käituda mehena.

Möödunud aasta lõpul läks ta tagasi kodumaale Malaisiasse, kus otsis tööd Nobu restoraniketi restoranis, minnes sinna tööintervjuule.

Kokad. Pilt on illusteeriv
Kokad. Pilt on illusteeriv Foto: Wavebreakmedia ltd/PantherMedia / Wavebreakmedia ltd/Scanpix

Intervjuu läks üldjoontes hästi kuni küsimuseni, et kuidas ta suhtub restoranikokkadele ettenähtud riietusse ja käitumisse. Naine pidas seda küsimust kummaliseks ja vastas, et ta on nagu naiskokad ikka.

Paar päeva pärast tööintervjuud sai ta Nobu esindajalt telefonikõne.

«Sain selle restorani esindajalt kõne, et nad väga tahaksid mind palgata, kuid minu glamuurne välimus on nende jaoks probleemiks. Nad on mu nõus palkama, kui ma hakkan meheks, lõikan pikad juuksed maha, kannan meesteriideid, ka meeskokkadele ettenähtud vormi ja kasutan meeste WCd,» teatas transsooline kokk.

Kokk. Pilt on illustreeriv
Kokk. Pilt on illustreeriv Foto: Wavebreakmedia ltd/PantherMedia / Wavebreakmedia ltd/Scanpix

Restoran soovitas naisel veelkord nende pakkumist kaaluda, kuid ta loobus sellest. Bahari sõnul keeldus ta pakkumisest, kuna ta ei olnud nõus oma tegelikku olemust alla suruma.

Malaisias suhtutakse transoolistesse halvustavalt, neid diskrimineeritakse ning neile tehakse nii õpingutes kui tööalaselt takistusi.

Bahari teatas selle aasta veebruaris ta tööotsingul juhtunust Malaisia inimõiguste komiteele, mis käivitas juhtunu uurimise.

Transsoolise koka arvates peaks rahvusvaheline restoranikett Nobu saama aru, et maailm on muutunud ja neil tuleks muuta värbamispoliitikat.

Üks Nobu restoraniketi restoranidest
Üks Nobu restoraniketi restoranidest Foto: Jochen Tack/World Pictures/Photoshot/Scanpix

Kuala Lumpuri Nobu restorani peetakse Malaisia üheks paremaks. Selle esindaja Vriesia Ng teatas skandaali puhkedes, et Bahari kandideeris neile peakokaks, kuid kuna ta ei vastanud nende nõudmistele ja ootustele, siis teda ei palgatud.

Nobu restoranideketi asutas Jaapani sushikokk Nobu Matsuhisa ja sel ketil on erinevates linnades üle 30 restorani.

Nobu Matsuhisa
Nobu Matsuhisa Foto: Novoderezhkin Anton/ITAR-TASS/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles