Video: tulistamises kahtlustatav oli vegan, kes ei olnud Youtube’i tsenseerimisega rahul (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nasim Aghdam
Nasim Aghdam Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Ameerika Ühendriikides Californias San Brunos Youtube’i peakorteris leidis eile, 3. aprillil aset relvaintsident, milles sai haavata kolm inimest ning tulistaja lasi end maha.

NBC News teatel kahtlustatakse tulistamises 39-aastast Iraani päritolu Nasim Aghdamit, kes väitis sotsiaalmeedias, et videote üleslaadimise veebisait Youtube  diskrimineerib teda, kuna tsenseerib ta videoid, millest suur osa pöörab tähelepanu loomade õigustele ja veganlusele. Tal on samuti videoid, milles ta parodeerib mitmeid kuulsusi.

Nasim Aghdam
Nasim Aghdam Foto: Reuters/AFP/AP/SCANPIX

«Youtube filtreeris ja tsenseeris minu üles pandud videoid, millel ma avaldasin oma seisukohti. Maailmas ei ole tegelikult sõnavabadust ja tõe rääkimise eest saab karistada. Youtube’i tsensuur on selline, et ma ei tunne oma videoid enam ära,» teatas ameeriklanna sotsiaalmeedias.

California San Bruno politsei uurib tulistamise motiivi ning senistel andmetel ei tundnud Aghdam inimesi, keda ta tulistas ja ta ei rünnanud konkreetseid inimesi.

Politseinikud Youtube'i peakorteri juures
Politseinikud Youtube'i peakorteri juures Foto: ELIJAH NOUVELAGE/REUTERS/Scanpix

Aghdami pereliikmed sõnasid politseile, et ta oli kauaaegne Youtube’i kasutaja, kes tundis, et on pideva tsensuuri all.

«Nasim sai oma sissetuleku Youtube’i videotest, kuid nende tsenseerimine võttis temalt selle ja see vihastas teda,» lausus tulistamises kahtlustatava naise isa Ismail Aghdam.

Isa lisas, et ta tütar postitas 3. aprillil Youtube’i veel videoid, kuid ta ei teadnud, et ta tütar on seotud Youtube’i peakorteris aset leidnud intsidendiga. Ta kuulis sellest alles uudistest.

Youtube'i peakorter Californias San Brunos
Youtube'i peakorter Californias San Brunos Foto: Josh Edelson/AFP/Scanpix

California Mountain View liikluspolitseinikud leidsid naise teisipäeva varahommikul kohaliku aja järgi magamas autos, mis oli parkimisplatsil. Autonumbri järgi tehti kindlaks, et see masin kuulub Nasim Aghdamile.

«Teatasime ta asukoha perele ning mitte mingi asi ei viidanud, et ta võiks olla teistele või ka endale ohtlik,» laususid politsenikud.

Uurimine näitas, et Aghdam oli pikaajaline loomaõiguslane ja vegan, kes osales näiteks kümme aastat tagasi loomade eetilise kohtlemise organisatsiooni korraldatud demonstratsioonil Californias Camp Pendletoni mereväebaasi juures. Protestiti selle vastu, et militaarõppustel hukati sigu.

Kinnitamata andmetel kandis Nasim Aghdam pidevalt kaasa mängurelvi ja käis riietega, millele oli toiduvärviga tehtud vere jäljendamiseks punaseid plekke.

Nasim Aghdam
Nasim Aghdam Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Alates 2017. aastast protestis ta mitmel korral Youtube’i peahoone ees, kus tal oli näiteks käes plakat «YouTube Dictatorship» (Youtube’i diktaatorlus) ja «Hidden Policy: Promote stupidity, discrimination, supression of truth» (Varjatud poliitika: reklaami rumalust, diskrimineeri, varja tõde).

Aghdami ühes videos on teda näha ninjaks riietununa ja ta küsib: «When it comes to freedom of speech, do you think that Iran is better than USA or USA is better than Iran?» (Mis puudutab sõnavabadust, kas see on Iraanis parem kui USAs või USAs parem kui Iraanis?)

Aghdami sotsiaalmeedias on kolmes keeles, pärsia, türgi ja inglise.

Naise CV kohaselt töötas ta oma isa elektrifirmas ja kunagi oli tal oma firma, mis kandis nime Peace Thunder. Facebookis kasutas ta enda kohta sõna «kunstnik».  

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles