Jaapanis olid ninjad, Hiinas shaolini mungad, Ukrainas šamaan-kasakad (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasakad Ilja Repini (1844 - 1930) maalil
Kasakad Ilja Repini (1844 - 1930) maalil Foto: Wikipedia.org

Kõik teavad Jaapani ninjasid ja Hiina shaolini munki, kelle võitluskunstioskused on tuntud Hollywoodi filmidest, kuid Ukrainas olid kunagi šamaan-sõdalased, kelle võitlusoskused ei jäänud ninjadele ja munkadele alla.

Need sõdalased olid kasakad, kes väidetavalt kasutasid võitluses šamanismi ja nõiakunsti, teatab ancient-origins.net.

15. - 16. sajandil põgenesid pärisorjad Lõuna-Ukraina Zaporožžja steppidesse, neid hakati hüüdma stepi järgi Zaporožžja kasakateks. «Kasakas» tuleneb türgi sõnast «kazak» ja tähendab «vaba mees».  

Kasakas 19. sajandi joonistusel
Kasakas 19. sajandi joonistusel Foto: wikipedia.org

Nad moodustasid sõjaväeüksuseid vataga’sid ja neil olid kindlustatud laagrid sitš’id. Nende «pealinn» oli Zaporožžja sitš, mis rajati 16. sajandil Dnepri jõe saarele.

Kasakad valisid oma juhi, atamani igal aastal. Atamani võimu piiras kaskate üldkoosolek ja polkovnike raada.

Kasakad tegid mitme riigiga koostööd, kuid pidasid end neist riikidest sõltumatuks. Nad tegelesid jahinduse, kalapüügi, kaubanduse ja laevasõiduga Mustal merel, olles kaubavahetuses nii Otomani impeeriumi kui Krimmi khaaniriigiga.

17. sajandil oli Ukrainas mitmeid sõdasid, mis tekitasid kaskate seas mitu leeri ja kihistumise. 1667. aastal jagati Ukraina alad Vene ja Poola vahel, Zaporožžija kasakate võim nõrgenes ja keisrinna Katariina II käsul lõpetas kasakate omavalitsus 1775. aastal tegevuse.

Lõuna-Venemaa Doni kasakad mängisid tähtsat rolli veel 19. ja 20. sajandil, kuid 1920. aastast pidid kõik kasakad alluma Venemaa nõukogude vabariigi seadustele.

Kasakad 20. sajandi alguses
Kasakad 20. sajandi alguses Foto: wikipedia.org

Väidetavalt olid šamaan-kasakatel palju selliseid oskusi nagu ninjadel ja shaolini munkadel, neil olid oma võitluskunstid ja mõõga käsitlemise erioskused.

Ninjadeks riietunud
Ninjadeks riietunud Foto: Kim Kyung-Hoon/Reuters/Scanpix
Shaolini mungad näitamas oma oskusi
Shaolini mungad näitamas oma oskusi Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI/REUTERS/Scanpix

Legendi kohaselt suutsid kaskad end vajadusle nähtamatuks teha ja hiilida kuuldamatult vaenlase seljataha. Lisaks suutsid nad põigelda hästi mõõgalöökide ja kuulide eest ning ravida võitlushaavu ilma kirurgiata. Neil oli ka hea ratsutamis- ja ujumisoskus, nad ehitasid kiireid paate ja parvi.

Nad tundsid psühhoteraapiat, taimedega ravimist ja oskasid hüpnoosi teha.

Kasakad treenisid oma keha väga vastupidavaks, suutsid taluda kuumust ja külma jning arendasid mõõgavõitlusoskusi.

Kasakad 20. sajandi alguses
Kasakad 20. sajandi alguses Foto: wikipedia.org

Kuigi šamaan-kasakate kohta on palju legende, ei ole teada, kus nende oskused alguse said. Väidetavalt ulatuvad nende šamanismi juured Kiievi suurvürsti Vladimir Püha (950 – 1015) aega, mil tegutsesid paganlikud slaavi preestrid.

Kiievi suurvürst Vladimir Püha
Kiievi suurvürst Vladimir Püha Foto: wikipedia.org

Preestritele ei meeldinud, et Vladimir Püha võttis 988. aastal vastu võõra usu, Bütsantsist pärit kristluse. Preestrid põgenesid lõunapoolsetesse steppidesse, kus nad lõid oma kogukonnad, tegeledes šamanismi ja võitluskunstidega. Hiljem jõudsid nende teadmised ja oskused kasakateni, kes neist kasu said.

Teise loo kohaselt tasub Musta mere ümbruse šamanismi algusaega otsida pronkisajast, mil sinna saabusid India aladelt aarjalaste hõimud. Ka neil olid oma ebatavaliste oskusega sõdalased, kes tundsid võitlus- ja nõiakunste ning suutsid end kaitsta ülekaaluka vaenlase vastu.

Mis puudutab Zaporožžja kasakaid, siis nad võtsid steppides elanud hõimude oskused omaks, ka nõiaoskused ja ennustamiskunsti.

Need kasakad lõid oma müstilise maailma, kus lisaks manamisele ja ennustamisele osati ravida mitmeid haigusi.  

Ukraina rahvalugudest ja –lauludest on paljud kasakateemalised, neist olevad kangelased suudavad tõrjuda nii põrguvürsti kui ka lihast ja luust vaenlast.

Nii Ukraina šamaan-kasakad kui Jaapani ninjad pärinesid ühiskonna heidikute hulgast. Jaapani ninjakultuur sai alguse kui 7. sajandil hakkas Hiina ja Korea aladelt massiliselt põgenikke Jaapanisse saabuma. Nad pakkusid oma oskusi valitejatele, kes kasutasid neid poliitiliste rivaalide tapmiseks. 

Tänapäeva ninjad treenimas
Tänapäeva ninjad treenimas Foto: MOHAMMED SALEM/REUTERS/Scanpix

Hiina shaolini mungad arendasid välja oma võitluskunstide süsteemi, milles on vaimsus seotud sõjalise treeningu ja enesekaitsega. 

Shaolini mungad treenimas
Shaolini mungad treenimas Foto: Felipe Trueba/UPPA/Photoshot/Scanpix

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles