Karjääri lõpetav soome murdmaasuustaja Aino-Kaisa Saarine otsib tööd

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aino-Kaisa Saarinen
Aino-Kaisa Saarinen Foto: MARKKU ULANDER/AFP/Scanpix

Soome tuntud murdmaasuusataja Aino-Kaisa Saarineni elus puhuvad uued tuuled, kuna ta on lõpetamas 20 aastat kestnud suusatajakarjääri ja otsib tööd.

39-aastane Saarinen saatis oma CV koos kandideerimisavaldusega Soome olümpiakomitee tippspordi osakonnale, kuhu otsitakse uut juhti, kuna senine juht, endine suusahüppaja Mika Kojonkoski lahkub sel suvel, teatab iltasanomat.fi.

Aino-Kaisa Saarinen
Aino-Kaisa Saarinen Foto: Jens Meyer/AP/Scanpix
Mika Kojonkoski
Mika Kojonkoski Foto: wikipedia.org

Kohale kandideeris 46 inimest, Saarinen jõudis kaheksa parema hulka, kuid ei pääsenud edasi.

Soome olümpiakomitee teeb Kojonkoski mantlipärija teatavaks järgmisel nädalal.

«Alustasin oma tööotsinguid tipust. Minus lõi tööotsingu ajal välja tippsportlane, ma ei pääsenud finaali, kuid läks siiski üsna hästi,» lausus Saarinen.

Soome murdmasuusakoondisega juba hüvasti jätnud Saarinen, kes lubas võistelda veel kodumaal Soomes paaril võistlusel, nimetas olümpiakomitee nõudmisi kandidaadile üsna karmiks.

Aino-Kaisa Saarinen
Aino-Kaisa Saarinen Foto: Stefan Wermuth/Reuters/Scanpix

«Valmistasin end konkureerimiseks ja intervjuuks ette, selle viis läbi olümpiakomitee tegevjuht Mikko Salonen koos personalijuhtidega. Sain neilt positiivset tagasisidet. Olen kindel, et oleksin sellel töökohal hästi hakkama saanud,» teatas endine tippsuusataja.

Osa nimetatud töökohale kandideerinutest olid endised tippsportlased, kelle sportlaskarjäär lõppes kaua aega tagasi. Saarinen oli ainus, kelle karjääri lõpp saabus alles.

Saarineni sõnul ei saa ta aru, miks temaga intervjuu teinud pidasid ta murdmasuusakarjääri hiljutist lõpetamist tööle kandideerimisel mõnevõrra negatiivseks asjaoluks.

Aino-Kaisa Saarinen
Aino-Kaisa Saarinen Foto: MARKKU ULANDER/AFP/Scanpix

Saarineni sõnul sai ta tõuke olümpiakomiteesse kandideerimiseks oma sõbralt, endiselt peaministrilt Alexander Stubbilt.

Saarinen lisas, et 20 aastat Soome murdmasuusakoondises ja maailmatasemel võistlustel võistlemine on andnud talle palju kogemusi ja laia silmaringi, sest ta teab ka spordimaailma köögipoolt.

«Tunnen Soome suusa- ja spordimaailma. Oma sportlaskarjääri jooksul olen kokku puutunud erinevate treenerite, spordijuhtide  ja sportlastega. Oskan hinnata meeskonnatööd, teiste inimeste pingutusi, kuid ka enda panust,» selgitas tuntud soomlanna.

Saarineni sõnul kahetseb ta oma suusatajakarjäärist vaid seda, et koondises oli vähe positiivsust, mis on omane ameeriklastele.

«Soome treenerid on üsna tõsised ja mornid. Soovin, et meie suusamaailmas oleks rohkem ameerikalikku suhtumist, mis on lõbusam, positiivsem ja kus naerdakse rohkem. Olen ameeriklaste ja kanadalastega koos treeninud ning kogemused on ainult positiivsed,» selgitas Saarinen.

Saarineni sõnul aitasid ta sportlaskarjäärile kaasa paljud inimesed, kellele ta toetuse, õpetamise ja abistamise eest tänulik on.

Saarine jätkab tööotsinguid, lootes leida spordiga seotud ameti.

Aino-Kaisa Saarinen
Aino-Kaisa Saarinen Foto: MARKKU ULANDER/AFP/Scanpix

Aino-Kaisa Saarinen (sündinud 1. veebruaril 1979 Hollola vallas) on Soome murdmaasuusataja, kes valiti 2009. aastal Soome aasta sportlaseks.

Ta on lõpetanud Lapi ülikooli majanduse alal.

2012. aastal abiellus ta ekskorvpalluri Tom Gustafssoniga, neil on tütar Amanda Ellen Gustafsson.

Saarinen sai 2006. aasta taliolümpial Torinos sprinditeates pronksmedali, 2010. aastal Vancouveri olümpial 30 kilomeetri klassikasõidus pronksmedali ja teatesõidus samuti pronksmedali.

2014. aasta Sotši taliolümpiamängudel sai ta neli korda viie kilomeetri teatesõidus ja sprinditeates hõbemedali.

Maailmameistrivõistlustelt on ta saanud neli kulda, ühe hõbeda ja viis pronksi.

Aino-Kaisa Saarinen
Aino-Kaisa Saarinen Foto: Bjorn Sigurdson / SCANPIX/CODE 20520/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles