Kuulus psühhoanalüütik võis olla kommunistide salaagent (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julia Kristeva
Julia Kristeva Foto: Wikipedia.org

Bulgaaria kommunistlike kuritegude uurimise komisjoni andmetel oli bulgaarlannast psühhoanalüütik, filosoof ja feminist Julia Kristeva kommunistliku Bulgaaria salateenistuse agent.

76-aastane Kristeva on rohkem kui 30 raamatu autor ja ta on teinud koostööd selliste prantslastest intellektuaalidega nagu Jacques Derrida, Jacques Lacan ja Roland Barthes, teatab The Guardian.

Bulgaaria komisjon, mis tegeleb kommunistliku ajastu agentide kindlakstegemisega, leidis dokumendid, mille kohaselt Kristeva oli agent koodnimega Sabina. Ta töötas salateenistuse esimese osakonna heaks, mis tegeles rahva meelsuse ja massimeedia jälgimisega.

Kristeva sai 1965. aastal Prantsuse valitsuse stipendiumi ja ta asus elama Pariisi, kuid Bulgaaria agendina olevat ta alustanud tööd 1971. aastal.

Julia Kristeva
Julia Kristeva Foto: wikipedia.org

Kristeva kohta käivates dokumentides ei ole kirjas kui kaua ta Bulgaaria luure heaks töötas ja kas ta mingit tasu sai.

Seni Pariisis elav Kristeva ei ole tema kohta esitatud väidet kommenteerinud.

Julia Kristeva
Julia Kristeva Foto: wikipedia.org

Kommunistlikul Bulgaarial oli umbes 100 000 agendist ja informaatorist koosnev võrgustik, kuhu kuulujad tegid koostööd Nõukogude Liidu Riikliku Julgeoleku Komitee ehk KGBga.

Agendivõrgustik lakkas eksisteerimast 1989. aastal kui Bulgaarias kommunistlik režiim lõppes.

Väljaanne Foreign Policy arvates kuulub Kristeva 20. sajandi 100 kõige tähtsama filosoofi hulka.

Kristeva on lisaks psühhoanalüütilistele teostele ja filosoofiale kirjutanud raamatuid ka kultuurist ja feminismist, lisaks on tal mitu romaani.

Ta on Prantsuse Université Paris Diderot emeriitprofessor ja USA New Yorgi Columbia ülikooli külalisprofessor.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles