Keskaegne naine sünnitas pärast surma (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskaja naine sünnitas pärast surma
Keskaja naine sünnitas pärast surma Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Arheoloogid leidsid Põhja-Itaalias Bologna provintsis Imolas väljakaevamisi tehes haua, milles oli noore naise luustik ja ta jalagde vahel olid vastsündinu luud.

Naine elas seitsmendal sajandil ja suri 25 – 35-aastasena, olles 38. nädalat rase, kuid uurimine ei andnud selget vastust, mille tõttu ta suri, teatab ancient-origins.net.

Keskajal surnud naine sünnitas pärast surma
Keskajal surnud naine sünnitas pärast surma Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Arheolooge üllatasid naise alakeha juurest leitud lapseluud, sest need viitavad niinimetatud kirstusünnitusele.

Oletatakse, et naine võis surra sünnitusel, sest lapse luud olid pooleldi ema luustikust väljas ja pooleldi sees ning naine pandi hauda nii, et surnud laps oli poolsündinud.

Otago ülikooli bioarheloog Siân Halcrow on veendunud, et laps «sündis» pärast ema matmist kui ema surnukeha lagunemisel tekkinud gaasid lükkasid üsas olnud lapse ema kehast välja.

Keskaja naine sünnitas pärast surma
Keskaja naine sünnitas pärast surma Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Halcrow lisas, et niinimetatud kirstusündi on vähe uuritud ning alati ei lükka keha lagunemisprotsessis tekkivad gaasid naise kehas olevat loodet välja.

Uurimise kohaselt võis keskaja naisel tekkida preeklampsia, mille tõttu puuriti peas rõhu vähendamiseks koljusse auk.

Preeklampsia on rasedusaegne haigus, millele on iseloomulik vererõhu tõus ning neerude töö häirumisest tingitud valgu eritumine uriiniga.

Arvatakse, et algeline operatsioon ei aidanud naist ja ta suri umbes üks nädal hiljem.

Kõige värskem selline juhtum pärineb selle aasta jaanuarist kui Lõuna-Aafrika Vabariigis Mbizanas suri 33-aastane lapseootel naine. Ta maeti, kuid hiljem oli vaja haud avada ja ta surnukeha juurest leiti laps.

Varasemast ajast on Euroopas teada mitmeid juhtumeid, milles 7 – 9 kuud rasedad naised on pärast surma lapse ilmale toonud.

Näiteks Inglismaal leiti1650, et Thomas Toplace’i naine, 20-aastane Emme sünnitas kaks tundi pärast seda, kui ta oli kirstu pandud.  

Veel üks selline juhtum pärineb Saksamaalt, kus üks rase naine suri kambihoogude tõttu ning 60 tundi hiljem leidsid arstid ta surnukeha juurest kaheksandal kuul sündinud lapse.

Maailma vanim «kirstusünnitus» leiti kümmekond aastat tagasi Venemaal Baikali järve äärsest kiviaja matmispaigast, kus oli ema luustik ja ta kaksikute laste luud. Üks lastest oli pärast matmist sündinud, teine oli ema kehas.

Loo juures on neid juhtumeid selgitav video. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles