Habarovski kriminaalpolitsei tunnistas, et laipadelt raiuti sõrmejälgede saamiseks käsi (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Habarovski lähedalt leitud äraraiutud käed
Habarovski lähedalt leitud äraraiutud käed Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Venemaa Kaug-Idas Habarovski lähedal leiti selle kuu alguses kott, milles oli 53 äraraiutud inimkätt ja veel üks käsi, mis oli koti kõrval ning hakati uurima, kust need pärinevad.

Käed leidis kohalik kalamees, kes läks Amuuri jões asuvale saarele kalale ja märkas lumes kotti, mille kõrval oli külmunud inimkäsi, teatab The Sun.

Ta avas koti ja nägi, et selles on palju käsi. Mees kutsus politsei, mille esindajad asusid uurima, kust käed pärinevad.

Habarovski lähedalt leitud äraraiutud käed
Habarovski lähedalt leitud äraraiutud käed Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Meedia spekuleeris, et käed võivad pärineda laipadelt või vangidelt ning neid võisid kasutada näiteks kohalikud šamaanid või taheti neid müüa näiteks mõnele bioloogiliste uuringute laborile kas Venemaal või Hiinas. 

Habarovski kriminaalpolitsei juht Anatoli Nesterov kinnitas, et möödunud aastal raiuti 410 surnult maha käed, et neilt andmebaasi sõrmejälgi saada, kuid tal puuduvad andmed, kuidas märtsi alguses leitud käed sattusid Habarovski lähedal jões asuvale saarele.

Habarovski lähedalt leiti äraraiutud inimkäed
Habarovski lähedalt leiti äraraiutud inimkäed Foto: Kuvatõmmis/Youtube

«2017. aastal jõudis meie uurijateni 410 kindlaks tegemata inimese surnukeha. Patoloogid raiusid neilt käed, edastasid need meie krimiuurijatele sõrmejälgede võtmiseks. Siis viidi need käed surnukuuri, kus neid säilitati koos laboritööks vajalike bioloogiliste materjalidega. Me ei tea kindlalt, kas Habarovski lähedale sattunud käed on pärit meilt,» sõnas kriminaalpolitseinik.

Ta jätkas, et kui bioloogilist materjali koguneb 50 – 60 kilogrammi, siis see põletatakse.

Habarovski piirkonnas tegeleb bioloogilise materjali hävitamisega firma Habarovsk Spets Kombinat, mille pressiesindaja Igor Jerega sõnul ei oska nad öelda, kas need käed võidi tuua neile hävitamiseks ja mingil põhjusel võttis keegi need kaasa.

Habarovski lähedalt leitud äraraiutud käed
Habarovski lähedalt leitud äraraiutud käed Foto: Twitter.com

«Meil on firmas tugev kontroll ja midagi ei saa midagi välja viia. Politsei ei kahtlusta meie töötajaid käte varguses,» teatas Jerega.

Venemaa juhtiv kohtuekspertiisi ekspert, patoloog Juri Pigolkin oli üllatunud, et politsei laseb sõrmejälgede saamiseks surnutelt käsi raiuda.

Habarovski kriminaalpolitsei teatel võib olla 54 käe juhtum olla kriminaalne ja selle uurimist jätkatakse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles