20-aastane müsteerium: kust sai luuletaja Contra enda jalgratta?

Vahur Joa
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Konnula (Contra)
Margus Konnula (Contra) Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Luuletaja Contra, kodanikunimega Margus Konnula, tegi täna Facebooki postituse, kus ta meenutas, et täna (22.03) 20 aastat tagasi sai ta kuulsaks. Seda tähtpäeva jääb aga meenutama müsteerium, kelle käest sai Contra enda jalgratta.

«Täna möödub 20 aastat minu kuulsaks saamisest. Nimelt oli 22. märts 1998 pühapäev, ETV eetrisse läks Vahur Kersna juhitud «Hommiku TV», kus ka 18-minutiline lõik minust ja postiringist. Kus ma lugesin mitmeid luuletusi, samas kõndisin oma postiringi, rääkisin endast, aga ka külarahvast,» kirjutas Contra Facebookis.

«Saate lõpus esines Vahur üleskutsega – Contral on täna sünnipäev, kinkige talle jalgratas. Tuli kolm pakkumist, kolmas jäi soiku, sest pidin talle ise kuhugi Harjumaale järele minema ja kaks jalgratast mul juba oli,» jätkas ta.

Vahur Kersna
Vahur Kersna Foto: Liis Treimann

Selle järel kasutas ta Õhtulehe tsitaati, mis on pärit artiklist, mis Contra jalgratta saamist 1998. aastal kirjeldas. Artikli autor oli siis nooruke ajakirjanik Greta Kaupmees.

Contra toob Facebooki postituses välja, et ratta kinkis talle «tundmatuks jääda sooviv ehitusärimees, kes «Õhtulehe» andmetel on firma Tisvek omanik».

Luuletaja tegi selle järel natuke detektiivitööd ja selgitas välja, et firma Tisvek on täitsa olemas, aga see ei tegele ehitusega, nagu lehes kirjas oli, vaid tikkimisega. Arvestades, et jalgratas maksis 5700 krooni (u 364 eurot), siis pidi tegu olema väga eduka tikkimisfirmaga.

Lisaks leidis Contra, et firma Tisveki üks juhatuse liikmeid on olnud kunagi «Õhtulehe» artikli kirjutanud Greta Kaupmees. Ehk siis, ajakirjanik kinkis luuletajale jalgratta ja tegi sellest loo? 

Elu24 võttis Greta Kaupmehega ühendust ja tuletas talle seda 20 aasta tagust lugu meelde. Loomulikult ei saa eeldada, et inimene mäletab kõike, mis tol ajal juhtus, aga lootus oli, et ajakirjanik oskab selle müsteeriumiga kuidagi aidata. Greta tõesti ei mäletanud täpselt, kuidas asjad tol ajal olid, aga tema jutu kohaselt sai peale Contra tol ajal rattaid veel terve hulk inimesi. Luuletajaga ühel ajal said jalgrattad ka Vahur Kersna ja Maarja-Liis Ilus, kes olid kindla rattadistantsi läbinud. Küsimuse peale, miks Contra ratta sai ja mis seos on tal Vahur Kersnaga, vastas Kaupmees, et ju siis andis Kersna enda ratta Contrale. 

Jutt on väga teistsugune, kui see, mis oli lehes kirjas ja see, mida Contra Facebookis kirjutas.

Margus Konnula ehk Contra
Margus Konnula ehk Contra Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Aga jällegi, juhtum leidis aset 20 aastat tagasi ja ju siis oli see ajakirjanikul meelest läinud.

Kuidas on võimalik, et Contra ei tea, kes talle ratta kinkis? Ega see ju lihtsalt tema ukse taha kerkinud.

Luuletaja rääkis ise, et kui ta oli läinud Hawaii Expressi ratast välja valima, siis oli Greta Kaupmees temaga kaasas ja tegi sellest lugu (sedasama, millest eelnev tsitaat pärit on). Aga maksmisest ja ostmisest ei tea luuletaja midagi. Tema valis kohapeal ratta välja ning jalutas poest ilma rattata välja. See saadeti talle hiljem Otepääle ja ta sai selle sealt kätte.

Nüüd lisandub veel üks huvitav aspekt. Contra räägib Facebooki postituses, et ta sai tol päeval endale punase jalgratta, see, millega ta ka tänapäeval veel sõidab. Aga «Õhtulehe» artiklis, ja seda kinnitab ka luuletaja ise, on ratas hall või lillakas. 

«Aga selle ühe jalgratta ümber, mis mulle pidulikult järgmises Vahuri juhitud «Hommiku TV» saates mõni nädal hiljem üle anti, hõljus salapära. Sellesama kuulsa punase, mis mind endiselt teenib,» on Contra Facebookis kirjas.

Punane jalgratas. See on see, mille ta saatest sai. Aga mitte see, mis on pildi peal. Pildi peal on Hawaii Expressist salapärase tundmatu poolt soetatud ratas.

Mis siis juhtus? Kas Kersna andis tõesti enda ratta Contrale? Ja kas Greta Kaupmees maksis enda isikliku või firma rahadega jalgratta eest, mille pärast luuletajast postiljonile andis?

Vahur Kersna tahtis, et Eesti rahvas luuletajale ja postiljonile vastu tuleks ning talle jalgratta kingiks. Contra saigi siis kaks adekvaatset pakkumist ja võttis mõlemad vastu. Ühe ratta sai ta Vahur Kersna saatest paar nädalat hiljem ja teise eest maksis salapärane võõras.

Greta Kaupmees ütles, et ta võis vabalt olla see võõras, kes Contrale ratta kinkis, aga ta ei mäleta seda. Ta tegeles ise tol ajal rattasõiduga ja jagas kingitustena rattaid välja küll.

Ülimalt segane lugu. Kaks jalgratast, aga kummagi omanik pole teada.

Contra.
Contra. Foto: Peeter Langovits

Contra lisab, et pärast esimest saadet sai ta juba ühe ratta omanikuks. Selle ratta sai ta Tartu rattapoe Alpriis käest. See peaks olema see punane ratas, mida luuletaja mainis, sest ta lisab, et teise saatekülastuse ajal läksid nad Hawaii Expressi koos «Õhtulehe» ajakirjanikuga ja seal kajastati halli ratta saamise lugu.

Selle informatsiooni kohaselt ei kinkinud Vahur Kersna enda ratast Contrale, vaid luuletaja sai selle mujalt. Järelikult on tema enda jutt natuke vastuoluline. Contra ütleb Facebookis, et tema jaoks on müsteerium, kes talle kinkis punase jalgratta, mis talle Kersna saates üle anti, selle, mille oli talle väidetavalt kinkinud ehitusärimees. Nüüd ta ütleb, et selle ratta andis talle rattapood Alpriis. Seega ta siis teadis, kes talle ratta kinkis?

Või ajas luuletaja midagi segamini ja pidas müsteeriumiks seda, kes talle ostis ratta, mida ta käis koos ajakirjanikuga Hawaii Expressis vaatamas? Seda, mis talle Otepääle saadeti, pärast seda, kui ta oli Kersna saatest punase ratta kätte saanud?

Aga siiski mitte. «See Õhtulehe ratas oli tegelikult lõppude lõpuks punane, ma ei tea, miks pildi peal selline on, äkki ma proovisin mitut ratast,» seletas Contra. Ta täpsustas, et «saates ratta kätte saamise all» pidas ta silmas seda, et «Hommiku TV» kaamera tuli temaga Otepääle kaasa ja filmis, kuidas ta seal punase ratta kätte sai. 

Ja selle ratta kinkijaks peab Contra just ajakirjanik Greta Kaupmeest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles