Uuring: ühiskonna äärmusgrupid märkavad ebasiirast naeratust paremini

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: ühiskonna äärmusgrupid märkavad ebasiirast naeratust paremini
Uuring: ühiskonna äärmusgrupid märkavad ebasiirast naeratust paremini Foto: SCANPIX

USA Miami ülikooli psühholoogide sõnul märkavad ühiskonna äärmusgruppide esindajad ja ühiskonnast kõrvaletõugatud ebasiirast naeratust paremini.

Teadlased lisasid, et sotsiaalselt aktsepteeritute hulka kuulujad ei suuda nii hästi kindlaks teha, kas kaaslane manas näole siira või võltsnaeratuse, kirjutab Psychological Scienc.

Katses jagati üliõpilased kolme gruppi. Esimese grupi liikmed pidi kujutama olukorda, et nad kuuluvad ühiskonnast väljatõrjutute hulka.  Teise gruppi kuulujad pidid kujutama, et nad kuuluvad sotsiaalselt aktsepteeritud gruppi ja kolmas, kontrollgrupp kirjeldas oma  möödunud hommiku sündmusi.

«Sotsiaalselt kõrvaletõrjutud» kirjeldasid  näiteks olukordi, kus sõbrad ei kaasanud neid oma tegemistesse või and ei saanud vigastuse tõttu jalgpallimeeskonna mängus osaleda.

Pärast kirjelduste valmimist näidati kõigile katsealustele videot siiralt ja ebasiiralt naeratavatest inimestest.

Tulemused näitasid, et sotsiaalselt kõrvaletõugatuid mänginud  kastealused suutsid kahe teise rühma liikmetest paremini eristada siirast naeratust ebasiirast naeratusest.

Uuringut juhtinud professor Michael Bernsteini kinnitusel arendab kõrvaletõrjutus inimeste intuitiivsust ning selle tõttu oskavad äärmusgruppide liikmed paremini tõlgendada inimeste ilmeid.

«Mida enam ollakse kõrvale tõrjutud, seda paremini ilmeid, liigutusi ja vihjeid lugeda osatakse,» lisas teadlane.

Bernstein jätkas, et aktsepteeritud sotsiaalsest grupist väljas olevad isikud vaatavad eelkõige silmi ja alles siis muid näoosi, kaasa arvatud suu.

«Tõelises naeratuses naeratavad ka silmad, võltsnaeratuses on ainult suunurgad üleval, kuid silmad ei naerata,» selgitas psühholoog.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles