Briti luure kahtlustab, et kaunis harfimängija võib olla seotud eksagent Skripali mürgitamisega (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nina Mišhenko
Nina Mišhenko Foto: theculturenews.com

Venemaa saatkonnas Londonis töötab atašeena kena noor naine, keda Briti võimud kahtlustavad spionaažis ja kes koos 22 vene diplomaadiga saadetakse Ühendkuningriigist välja.

30-aastane Nina Mišhenko on harfimängija, kellel ei ole varasemat diplomaatilise töö kogemust ja kellel puuduvad saatkonnas konkreetsed tööülesanded, teatab mirror.co.uk.

Venemaa saatkond Londonis
Venemaa saatkond Londonis Foto: HANNAH MCKAY/HANNAH MCKAY/Scanpix

Briti luure andmetel võib harfimängija olla seotud vene eksagendile Sergei Skripali mürgitamisega.

Harfimängija Nina Mišhenko (vasakul) ja sopran Maria Veretenina
Harfimängija Nina Mišhenko (vasakul) ja sopran Maria Veretenina Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Briti peaminister Theresa May teatas, et luuretegevuses ning Venemaa endise luuraja Sergei Skripali ja tema tütre Julia mürgitamises kahtlustatavad vene diplomaadid saadetakse välja.

Theresa May
Theresa May Foto: Panther Media/Scanpix

Mišhenko saabus Ühendkuningriiki möödunud aasta alguses ja on Londonis andnud koos sopran Maria Vereteninaga mitu kontserti.

Harfimängija Nina Mišhenko (paremal) ja sopran Maria Veretenina
Harfimängija Nina Mišhenko (paremal) ja sopran Maria Veretenina Foto: theculturenews.com

Venelannast harfimängija andis veebruaris väljaandele Art Around the Globe intervjuu, milles sõnas, et muusika on universaalne erinevaid rahvaid ühendav keel, mis aitab üksteist mõista ning et muusika puhul ei ole vaja tõlki.

Mišhenko teatel on ta pärit musikaalsest perest, ta vanaisa on Venemaal tuntud muusik, ta õde on orkestri sooloesineja ja ema töötab teatriorkestris muusikuna.

Briti välisministeerium kutsus möödunud nädalal seoses Venemaa endise agendi mürgitamisega Vene suursaadiku Aleksander Jakovenko vaibale.

Briti julgeolekunõukogu otsustas mürgitamisjuhtumi tõttu saata riigist välja 23 vene diplomaati. Moskva vastas samaga ja Venemaalt saadetakse välja sama arv briti diplomaate.

Vene diplomaadid kuuluti Ühendkuningriigis persona non grata' ks ja neile anti üks nädal Suurbritanniast lahkumiseks.

Venemaal neljandat korda presidendiks saava Vladimir Putini teatel ei ole Venemaa eksagendile Sergei Skripalile ja ta tütrele korraldatud närvigaasirünnaku taga.

Vladimir Putin 
Vladimir Putin Foto: TASS/SCANPIX

Isa ja tütar on pärast 4. märtsi toimunud rünnakut, milles kasutati närvimürki Novitšok, Lõuna-Inglismaa Salisbury haiglas kriitilises seisundis.

Sergei Skripal
Sergei Skripal Foto: YURI SENATOROV/AFP/Scanpix
Sergei Skripali tütar Julia Skripal
Sergei Skripali tütar Julia Skripal Foto: Reuters/AFP/AP/SCANPIX

Moskva teatas Briti võimudele, et nad ei saa luba avada Peterburis konsulaati ning Briti Nõukogu tegevus Venemaal keelatakse.

Vene opositsioonipoliitikute andmetel kubiseb Venemaa saatkond ja Briti nõukogu Londonis spioonidest.

Kreml hoiatas, et kui Ühendkuningriik  astubveel mingeid samme nende diplomaatide vastu, siis vastab Venemaa samaga.

Politoloogide arvates on Venemaa ja Ühendkuningriigi vahel käivitunud külm sõda vol 2.

Sergei Viktorovitš Skripal on Venemaa endine sõjaväelane, kelle Moskva kohus mõistis 2006. aasta augustis 13 aastaks Suurbritannia heaks spioneerimise eest vangi.

Skripal vabastati 2010. aastal USAs vahistatud Venemaa spioonide vahetusprogrammi osana ja ta asus elama Suurbritanniasse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles