Dubai printsess põgenes prantsuse «James Bondi» abil (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dubai printsess Latifa Mohammed Al Maktum
Dubai printsess Latifa Mohammed Al Maktum Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Araabia Ühendemiraatide Dubai emiiri, šeik Mohammed bin Rashid Al Maktumi tütar, printsess Latifa Mohammed Al Maktum põgenes Dubaist ja kadus Indias Goa ranniku lähedal jahil seilates koos Prantsuse endise luureagendi, mereväeinseneri ja kirjaniku Jean-Pierre Herve Jaubert’iga.

Mitme meediaallika teatel põgenes 33-aastane printsess Dubaist, kandes burka all sukeldumisülikonda ja sukeldumiseks vajalikku varustust.

Dubai
Dubai Foto: KARIM SAHIB/AFP/Scanpix

Printsessi advokaadi sõnul ei soovinud Latifa enam elada «kuldses puuris» ja selle tõttu valis vabaduse, tal aitas põgeneda 62-aastane prantsuse «James Bond».

Dubai printsess Latifa Mohammed Al Maktum
Dubai printsess Latifa Mohammed Al Maktum Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Advokaadi käes on ka 40-minutiline video, milles printsess kirjeldab, kuidas Dubais naisi, kaasa arvatud teda koheldakse.

«Mind on kogu mu elu jälgitud, uuritud, vangistatud, piinatud ja pekstud. Ma ei taha enam sellist elu,» sõnab araablanna.

Dubais seadusega vastuollu ja hätta sattunute aitamisega tegeleva advokaadifirma Detained in Dubai asutaja Radha Sterlingi andmetel oli printsess koos Jaubert’i ja ühe inglasest sõbraga India ookeanis Goa lähedal seilanud jahil.

Ei ole teada, kuidas Dubai printsess ja Prantsuse endine agent tutvusid ning millistel asjaoludel printsessil Dubaist põgeneda õnnestus. 

Latifa kontakteerus Strilingiga viimati 26. veebruaril ning järgmisel korral 4. märtsil, kui ta teatas suhtluskeskkonnas WhatsApp, et ta on hädas, kuid pärast seda ei ole printsessi ega ta kaaslaste kohta mitte ühtegi teadet. 

Jaubert töötas kuni 1993. aastani Prantsuse luures, pärast seda migreerus USAsse Foridasse, kus käivitas lõbusõiduks mõeldud väikeallveelaevu tootva firma. Teda tuntakse ka tema elul põhinevast raamatust «Escape from Dubai», milles ta kirjeldab, kuidas tal õnnestus 2008. aastal Dubaist põgeneda, riietudes mosleminaiseks. Tal oli musta värvi burka all sukeldumisülikond.

Jean-Pierre Herve Jaubert sukeldumisvarustuses
Jean-Pierre Herve Jaubert sukeldumisvarustuses Foto: Twitter.com

2004. aastal külastas Jaubert’i firmat Dubai ärimees, sultan Ahmed bin Sulayem, kes tegi ettepaneku tuua firma USAst Floridast üle Araabia Ühendemiraatidesse Dubaisse.

Jaubert võttis pakkumise vastu ja ta sai seal firma loomiseks finantse Dubai valitsuselt.  Esimesel kahel aastal kulges prantslase lõbusõiduallveelaevade ja ülikiirete mootorpaatide ehitamine hästi, kuid siis tekkisid probleemid.

Jaubert’i hakati süüdistama korruptsioonis ja ta taheti vangistada. Prantslane põgenes Dubaist 2008. aasta mais, olles riietunud mosleminaiseks. Teda ootas Dubai vetest kaugemal Prantsuse luure ajast pärit ekskolleeg oma jahiga ja ta pääses põgenema.

Jaubert’ kirjutas oma seikluslikust põgenemisest raamatu «Escape from Dubai», saades hüüdnime prantsuse James Bond.

Dubai 69-aastasel emiiril on kuus naist ning Latifa on üks selle valitseja 30 lapsest.

Dubai emiir, šeik Mohammed bin Rashid Al Maktum
Dubai emiir, šeik Mohammed bin Rashid Al Maktum Foto: Caro / Sorge/Caro / Sorge/Scanpix

Kinnitamata andmetel keelas Dubai valitseja oma tütrel alates 2000. aastast riigist lahkuda, ta ei tohtinud reisida ja ta pandi koduaresti, kuna tütar eiras pidevalt mosleminaiste riietumistava ja islamireegleid, mis puudutasid naiste ja meeste vahelist suhtlemist.

Detained in Dubai esindaja Radha Stirlingi arvates on nii Dubai printsessi kui prantslasest endise luureagendi elu ohus, kuna naise isa võib oma agentide abil neid taga otsida, nad vangistada või isegi tappa. 

Dubai on maailma üks populaarsemaid turismipaiku, mida valitseb jõukas al-Maktumide dünastia, mille vara suurus arvatakse olevat 15 miljardit dollarit.

Dubai emiir, šeik Mohammed bin Rashid Al Maktum
Dubai emiir, šeik Mohammed bin Rashid Al Maktum Foto: Caro / Sorge/Caro / Sorge/Scanpix

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles