«Meie Euroopas»: Janek plaanib jalgrattaga Londonist koju tulla

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janek Likemets
Janek Likemets Foto: ERR

Seekordse ETV saate «Meie Euroopas» teises loos külastas Maire Aunaste Inglismaal elavat Janek Likemetsa.

Kui Janek neli aastat tagasi Londonisse jõudis, oli ta sunnitud pargis ööbima. Teda üllatatas, et temasuguseid oli päris palju. Seal oli inimesi igast maailma otsast ning et igaüks muljetas oma elust, ei tulnud magamisest midagi välja.

Enne Inglismaale tulekut oli ta ühe aasta Portugalis olnud, ta lõpetas ühe tööprojekti ning kuna oli võimalus olemas ja raha taskus, otsustas Inglismaale suunduda.

Esimeseks ülesandeks oli tal leida võimalikult odav ööbimiskoht ning siis kiiresti töö. Tööotsing kestis mitu nädalat, sest isegi kõige lihtsamat tööd oli raske leida.

Esimeseks ametiks oli Janekil tasuta linna ajalehtede jagamine ja talle isegi meeldis see. Ta avastas, et inimesetele on väga raske midagi tasuta ära anda.

Varsti leidis ta elamise ning et toiduks jäi raha vähe, elas konservubade peal.

Praegu üürib ta välja ühe eestlasest ärimehe kortereid. Püsivat üürnikku olnud keeruline leida ning Janek pakkus, et võtab talt selle riski ära.

Inglismaal osutus kõige keerulisemaks katsumuseks keel. Seal polevat koolis õpitud puhta inglise keelega midagi teha ning pidi põhimõtteliselt ümber õppima. Kõige lihtsam olevat rääkida nendega, kellel inglise keel võõrkeeleks.

Janek tunnistas, et tunneb ikka emakeelest ja kodumaast puudust, kuid õnneks on tänapäeval võimalik helistada ja internetti kasutada.

Välismaal on ta selgeks saanud, et eestlaslik tagasihoidlikkus seal ei tööta, vaid peab olema hunt huntide seas ja oskama enda eest seista.

Janekil on plaan tagasi Eestisse tulla, ta pole kunagi mõelnud päriseks ära minna.

Ta arvas, et võiks naasta kahe aasta pärast ning tal on idee kaasa noppida veel mõned eestlased, kes tahaksid ilusa teekonna lõpetada jalgratastel läbi Euroopa koju sõites.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles