Toompea lossis saab näha töid graafikamapist “Kuldaeg”

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toompea lossi kunstisaalis saab vaadata eesti graafikat.
Toompea lossi kunstisaalis saab vaadata eesti graafikat. Foto: Anna Penne

Toompea lossi kunstisaalis avati graafikamapi projekti “Kuldaeg“ raames valminud tööde näitus.

Riigikogu pressitalituse pressisekretäri Margit Liivoja teatel sisaldab graafikamapp “Kuldaeg” unikaalset valikut kahelt põlvkonnalt eesti graafikutelt, kelle sünnidaatumeid lahutab umbkaudu pool sajandit.

Vanemat põlvkonda esindavad näitusel Jüri Arrak, Leonhard Lapin, Evi Tihemets, Vive Tolli, Vello Vinn, Mare Vint ja Marje Üksine. Need on kunstnikud, kes 1970ndaiks olid jõudnud end Eesti kunstiavalikkuses tuntuks teha. Ehkki 1930-40ndail sündinud graafikutest oleks võinud moodustada veel vähemalt kaks samaväärset nimekirja, on praegune valik tehtud käekirjade mitmekesisuse huvides. See oli kümnend, kus eesti graafikale sai osaks rahvusvaheline tuntus.

Teise poole mapist täidavad esimesi samme astuvad graafikatudengid. Noorte ülesanne oli leida üks näide 1970. aastate eesti graafikast ja seda omal kombel interpreteerida.

Eesti kunstiakadeemia graafika õppetool uuris, kas sellel mitmekesisel maastikul, kus vahetevahel põrkuvad väga erinevad arusaamad graafika olemusest, leidub veel mõningaid kokkupuutepindu. Noortest kunstnikest on näitusel esindatud Britta Benno, Siim Erlenheim, Liina Loper, Ragne Uutsalu, Ats Nukki, Aap Kaur Suvi, Mariliis Oksaar, Berit Pajula, Gudrun Heamägi, Artur Vincent Kerge, Martin Tõnts, Anna Liisa Rajamart, Kadi Reintamm, Lauri Koppel, Lilli Krööt Repnau, Marge Olderman ja Nora Särak.

Mapi ümbris valmis koostöös EKA nahakunsti osakonnaga, kelle tööd juhendas professor Lennart Mänd. Mapi ümbrise autor on Anneli Metsmaa ja peale kõige muu teeb selle erakordseks ofsetlitograafia tehnika, milles on teostatud kõik mapis sisalduvad graafilised lehed.

Näitus jääb avatuks juuni keskpaigani.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles