Pildid: Vladimir Putin võib jõuda kõige kauem võimul olnud riigijuhtide sekka

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaal leiavad sel pühapäeval, 18. märtsil aset presidendivalimised, millel valitakse Venemaa Föderatsiooni president ametiajaks 2018 – 2024.

Kui Vladimir Putin 18. märtsi valimised võidab, saab ta neljandat korda Venemaa presidendiks ning ta selle ametiaja lõppedes on ta olnud võimul veerand sajandit, jõudes kõige kauem võimul olnud riigijuhtide sekka, kuid samas jääb ta võimuaastate kestuselt paljudele riigipeadele alla, teatab iltalehti.fi.

Vladimir Putin 
Vladimir Putin Foto: Reuters/Scanpix

Putinist sai esmakordselt Venemaa president 2000. aastal, 2008 – 2012 oli ta peaminister ja 2012 sai taas presidendiks. Ta on nüüdseks olnud võimul 18 aastat. 

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Scanpix

Putin peab alla vanduma Kuuba kunagisele liidrile Fidel Castrole, kes oli riigitüüri juures 49 aastat. 2008. aastal haigestus Castro raskelt ja andis võimu üle oma vennale Raulile. Fidel Castro suri 2016. aastal 90-aastasena.

Kuuba president Fidel Castro
Kuuba president Fidel Castro Foto: akg-images/akg-images/Scanpix
Kuuba president Raul Castro
Kuuba president Raul Castro Foto: Ismael Francisco/AP/Scanpix

Taiwani saartel asuva Hiina Vabariigi poliitik, sõjaväelane ja president Chiang Kai-shek juhtis oma riiki  erinevatel ametikohtadel 47 aastat kuni oma surmani 1975. aastal.

Hiina Vabariigi president Chiang Kai-shek
Hiina Vabariigi president Chiang Kai-shek Foto: akg-images/akg-images/Scanpix

Põhja-Korea asutaja Kim Il-sung oli võimul 46 aastat ja ta suri 1994. aastal, kandes postuumselt tiitlit Korea Rahvademokraatliku Vabariigi igavene president.

Põhja-Korea liider Kim Il-Sung
Põhja-Korea liider Kim Il-Sung Foto: KNS/AFP/Scanpix

Albaania kommunistlik juht Enver Hoxha oli võimul 40 aastat, surres 1985. aastal.

Albaania president Enver Hoxha
Albaania president Enver Hoxha Foto: Personalities/?2002 Credit:Topham Picturepoint/Scanpix

Liibüa liider Muammar Gaddafi juhtis oma riiki raudse haardega 42 aastat enne kui 2011. aastal araabia kevade mässuliikumisega ta võimult kukutati ja ta tapeti. 

Liibüa liider Muammar Gaddafi
Liibüa liider Muammar Gaddafi Foto: Personalities/©UPPA / TopFoto/scanpix

Kesk-Aafrika lääneraniikul asuvat jõukat naftariiki Gaboni valitses 2009. aastal surnud diktaator Omar Bongo Ondimba 41 aastat.

Gaboni president Omar Bongo Ondimba
Gaboni president Omar Bongo Ondimba Foto: -/AFP/Scanpix

Praegu elusolevatest riigijuhtidest on kõige kauem olnud võimul Ekvatoriaal-Guinea president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, kes on juhtunud oma riiki 38 aastat. Ta sai võimule riigipöördega, tõugates 1979. aastal oma onu võimult.

Ekvatoriaal-Guinea president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo
Ekvatoriaal-Guinea president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo Foto: str/REUTERS/Scanpix

Kameruni president Paul  Biya on riiki valitsenud 35 aastat, Kongo Vabariigi president Denis Sassou Nguesso 34 aastat, Kambodža peaminister Hun Sen 33 aastat, Uganda president Yoweri Museveni 32 aastat, Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei 29 aasta, Sudaani president Omar al-Bashir 28 aastat, Kasahstani president Nursultan Nazarbajev 28 aastat, Tšaadi president Idriss Deby 27 aastat, Tadžikistani president Emomali Rahmon 25 aastat ja Eritrea president Isaias Afwerki 24 aastat.

Kasahstani president Nursultan Nazarbajev
Kasahstani president Nursultan Nazarbajev Foto: LIONEL BONAVENTURE/AFP/Scanpix
Eritrea president Isaias Afwerki
Eritrea president Isaias Afwerki Foto: MOHAMED NURELDIN ABDALLAH/REUTERS/SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles