Milline mõistatus jäi Stephen Hawkingil lahendamata?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stephen ja Jane Hawking
Stephen ja Jane Hawking Foto: JUSTIN TALLIS/AFP/Scanpix

Eile, 14. märtsil suri oma kodus Cambridge’is maailmakuulus inglasest füüsikateoreetik ja kosmoloog Stephen Hawking, kes sai tuntuks nii mustade aukude uurija kui kosmiliste avastuste populariseerijana.

Hawking tunnistas oma 70. juubelil antud intervjuus, et kuigi ta tegeleb keerulise matemaatika, füüsika ja astronoomiaga, ei suuda ta vist mitte kunagi naisi «lahti harutada» ja neist lõpuni aru saada, teatab Daily Mail.

Stephen Hawking
Stephen Hawking Foto: Dan White / SWNS.com/Scanpix

Hawking oli hoolimata raskest lihaste kõhetumist põhjustavast haigusest amüotroofilisest lateraalskleroosist kaks korda abielus. 1965. aastal abiellus ta ülikoolikaaslase Jane Wildega, kellega tal on kolm last. Nad lahutasid 1995. aasta kevadel.  

Jane Hawking
Jane Hawking Foto: JUSTIN TALLIS/AFP/Scanpix

1995. aasta sügisel abiellus Hawking oma hooldusõe Elaine Maisoniga, nende lahutus toimus 2006.

Stephen Hawking ja ta teine naine Elaine Mason
Stephen Hawking ja ta teine naine Elaine Mason Foto: Justin Williams/PA Wire/PA Images/Scanpix

Hawkingi sõnas mitmes intervjuus, et tal on lihtsam lahendada keerulisi matemaatilisi võrrandeid ja kosmosemüsteeriume kui saada aru naistest.

«Naised, nad on täielik mõistatus, mida on võimatu lahendada ja lahti murda. Mõtlen naistele iga päev ja üritan nende mõttekäikudest aru saada, kuid see on keeruline,» lausus Hawking aastaid tagasi.

Hawkingi sõnul võis ta olla haiguse tõttu ratastoolis, kuid seesmiselt jäi ta ikka terveks heteromeheks, kellele meeldivad ilusad  ja intelligentsed naised.

Stephen Hawking
Stephen Hawking Foto: SWNS.com/SWNS.com/Scanpix

Väidetavalt oli Hawkingi vannitoas reklaamplakat Marilyn Monroest, kus staari on näha 1955. aasta filmi «The Seven Year Itch» kuulsa valge kleidiga stseenis.

Marilyn Monroe
Marilyn Monroe Foto: MATTY ZIMMERMAN/AP/Scanpix

Hawkingi 60. juubelil olid kohal kankaani tantsinud tüdrukud ja Marilyn Monroeks kehastunud näitlejanna, kes kandis ette laulu «I Wanna Be Loved By You».

«Kui mul oleks ajamasin, siis ma külastaksin Marilyn Monroed, kuid ka Galileod, kui ta oma pilgu taevasse suunas,» sõnas Hawking aastaid tagasi.

Kui ühe Londoni ööklubi juht Peter Stringfellow nägi seal kuulsat kosmoloogi, astus ta juurde ja palus temalt ühe minuti loengut universumi kohta. Kuid kui ta nägi Hawkingi nägi sai talle selgeks, et teadlane tahab vaadata tantsutüdrukute esinemist.

«Küsisin temalt, et kas ta pigem vaataks naisi ja sain kiiresti vastuseks, et naisi,» meneutas Stringfellow.

Lisaks meeldis Hawkingile Cambridge’i ülikoolis töötades naiskolleegidega ja naisüliõpilastega nalja visata, olles naiste seas üsna populaarne.

Hawkingi eksnaise Jane’i sõnul on tal hea meel, et mees suri oma kodus rahulikult.

Pere teatel haigestus Hawking 2017. aasta jõulude ajal raskelt, kuid kuna ta oli ka varem haige olnud ja paranenud, siis loodeti, et ta paraneb uuesti. Tema surm tuli neile ootamatult.

Laste teatel tähistas nende isa möödunud aasta jaanuaris oma 75. sünnipäeva oma Cambridge’i kodus suurejooneliselt ja kohe kindlasti mitte ei valmistunud ta enda surmaks.

Stephen Hawking ja ta tütar Lucy
Stephen Hawking ja ta tütar Lucy Foto: wikipedia.org

Kolleeg Judy Fella sõnas, et Hawking oli suurepärane teadlane, kes hoolimata haigusest jäi ikka sada protsenti meheks, sest lisaks universumi uurimisele uuris ta pidevalt teist talle huvi pakkunud mõistatust, naisi.

Lisaks meeldis Hawkingile väga tantsida ja ta tegi seda, kui ta tervis lubas, ratastoolis olles.

Judy Fella teatel elas Stephen Hawking alati täisverelist elu, tal oli kogu aeg kuratlik sädelus silmis ja ta oli väga suhtlusaldis.

Stephen Hawking on kunagi öelnud, et suur avastus on sama hea kui seks.

Stephen Hawking
Stephen Hawking Foto: Caro / Engelsmann/Caro / Engelsmann/Scanpix

«Mu elu lootused ja ootused purunesid, kui oli 21-aastane, kuid siis sain aru, et kõik ei ole kadunud, haigus osutus hoopis boonuseks. Elu oleks traagiline kui selles ei leiaks kasvõi ühte asja, mille üle naerda. Ma ei karda surma, kuid ma ei kiirusta suremisega, sest nii palju on veel uurida ja teha,» teatas Hawking intervjuudes.

Stephen William Hawking (8. jaanuar 1942 – 14. märts 2018) oli inglise füüsikateoreetik, kosmoloog, kirjanik ja Cambridge'i ülikooli teoreetilise kosmoloogia keskuse teadusdirektor.

Hawkingi uurimused mustadest aukudest, gravitatsioonist ja kosmoloogiast on märkimisväärsed ning mõjutanud paljusid teadlasi. 

Stephen Hawking nooremas eas
Stephen Hawking nooremas eas Foto: ZUMAPRESS.com / MEGA/ZUMAPRESS.com / MEGA/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles