Ameeriklane osutus biitlite albumi «Abbey Road» kaanefoto fotopommiks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Biitlite albumi «Abbey Road» kaanefoto
Biitlite albumi «Abbey Road» kaanefoto Foto: Wikipedia.org

Inglise kunagise menuansambli The Beatles «Abbey Road» oli selle ansambli 11. stuudioalbum ja see ilmus 26. septembril 1969.

Album sai nime Londonis Westminstris asuva tänava Abbey Road järgi ning albumi kaanefotol on näha nelja muusikut, John Lennonit, Ringo Starri, Paul McCartneyt ja  George Harrisoni tänavat ületamas, teatab news.com.au.

Biitlite Abbey Roadi üks fotodest, Paul McCartney ei ole veel paljajalu
Biitlite Abbey Roadi üks fotodest, Paul McCartney ei ole veel paljajalu Foto: Handout/Reuters/Scanpix

McCartney läks ajalukku sellega, et ta oli biitlitest ainus, kellel kingi jalas ei olnud ning see album oli viimane, mille biitlid koos salvestasid.

Biitlite albumi «Abbey Road» kaanefoto
Biitlite albumi «Abbey Road» kaanefoto Foto: wikipedia.org

Albumi esikaane foto tegemise ajal jäi kaadrisse pruunis jakis mees ning aastakümnete jooksul on nii mõnigi teatanud, et see oli tema.

Mitmed biitlite fännid üritasid aastate jooksul teha kindlaks, kes see juhuslikult fotole jäänud mees oli ja nüüd on teada, et see oli Londonit külastanud ameeriklasest turist Paul Cole.

Cole sõnas 2004. aastal antud intervjuus, et ta tõesti seisis Abbey Roadi kõnniteel kui nägi nelja meest mitmel korral üle tänava kõndimas ning fotograafi neid jäädvustamas.

Ameeriklase sõnul ootas ta tänaval oma naist, kes oli muuseumis.

«Olin muuseumi juures, sest ei soovinud näitust näha. Ootasin ja vaatasin, mis tänaval toimus, samuti sattusin rääkima politseinikuga,» meenutas mees.

Biitlid kutsusid kohale politsei, kes takistas tänaval liikluse seni, kuni nad fotod tehtud said. Fotograaf  Iain Macmillani teatel kestis fotosessioon umbes kümme minutit.

«Tegin Abbey Roadi ületavatest biitlites mitu fotot. Lasime paar autot läbi ja siis tegime veel võtteid. Muusikud liikusid üle tee nii paremalt vasakule kui vasakult paremale. Albumi ümbrisele sai foto, mis oli 5. või 6. Sellele fotol olid nende jalad korraga V-asendis,» sõnas fotograaf.

Foto Abbey Roadi ületavatest biitlitest
Foto Abbey Roadi ületavatest biitlitest Foto: Fabian Bimmer/AP/Scanpix

Fotograafi teatel ei pannud ta läheduses olnud pruunis ülikonnas mees alguses tähele, alles pärast fotode ilmutamist märkas ta teda. Ilmnes, et ta oli sobiv lisand, olles õigel ajal õiges kohas.

«Vaatasin tänaval ringi ja siis nägin neid poisse üle tee sammumas nagu seda teevad pardid, olles üksteise järel rivis. Arvasin, et nad on mingid vasakradikaalid, sest nende välimus oli selline. Lisaks oli üks neist paljajalu,» meenutas Cole.

Cole sai kuus kuud hiljem üllatuse osaliseks kui nägi biitlite albumit «Abbey Road» ja selle kaanefotot. Alles siis jõudis talle kohale, et ta oli niiöelda fotopomm kuulsate biitlite fotol.

«Mu naine mängis orelit ja üks abiellujate paar palus tal mängida biitlite sellelt albumilt nende laulatusel pala. Nägin albumiümbrise fotot ja mulle meenus kõik, tundsin end kohe ära. Ütlesin lastele, et nad tooksid suurendusklaasi, siis on mind fotol hästi näha,» jätkas ameeriklane.

Cole ei olnud biitlite muusika fänn ja ta ei kuulanud kunagi palasid «Abbey Road» albumilt ja ta ei osanud nimetada ühegi laulu pealkirja, kuid seda muusikat kuulasid ta lapsed.

Cole suri 2008. aastal olles 98-aastane, kuid seni käivad spekulatsioonid, kas kuulsal fotol on ikka tema. 

Üks asi on kindel, oli see mees, kes oli, igatahes jäädvustus ta nii biitlite kui popmuusika ajalukku.

Ansambel The Beatles
Ansambel The Beatles Foto: Anonymous/AP/Scanpix
Biitlite fännid ületamas Abbey Roadi ülekäigurada
Biitlite fännid ületamas Abbey Roadi ülekäigurada Foto: Caro / Thomas Ruffer/Caro / Thomas Ruffer/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles