Hariduseta jäänud hiinlannast ema hakkas koos oma tütrega koolis käima

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina õpilased
Hiina õpilased Foto: Sipa Asia/Sipa Asia/Sipa USA/Scanpix

Hiinas hakkas koos oma viieaastase tütrega käima esimeses klassis ema, kelle haridustee jäi lapsepõlves pooleli.

Lõuna-Hiinas Guizhou provintsis elav kahe lapse ema, 31-aastane Shi Xiaoqin tahab saada vähemalt põhihariduse ja selle tõttu astus nüüd esimesse klassi, teatab The Independent.

Naise sõnul ei karda ta naeru alla sattumist, et nii vanana õppima asub.

Hiina õpilased
Hiina õpilased Foto: Caro / Frank Sorge/Caro / Frank Sorge/Scanpix

«Mind ei huvita, mida keegi minust arvab. Asusin õppima koos oma tütrega, ma ainult ei omanda uusi teadmisi, vaid saan koos tütrega õppida, tema saab aidata mind ja mina teda. Kui õpin korralikult lugema ja kirjutama, siis saan kontrollida, kas mu tütar teeb ikka kõik õigesti. Hea haridus on tähtis ja ma tahan, et mu tütar saaks hea hariduse, sest siis on tal tulevikus palju valikuvõimalusi,» lausus ema meediale.

Shi sõnul oli mitmeid põhjuseid, miks tal kunagi haridustee katkes, kuid ta loodab nüüd koolis käies teadmisi koguda ja tulevikus normaalse töökoha saada.

Naine ja ta pere elavad Guizou provintsi autonoomses osas Songtao Miaos, olles varem võõrtöölised Fujianis, Hainanis ja Guangdongis.

Naise sõnul mõjutas kirjaosakamatus seda, et ta ei saanud mitmeid töökohti, vaid on pidanud seni kõige vähem oskusi nõudvate ja kõige madalama palgaga töödega leppima.

Songtao Miao kooli õpetaja Chi Mingxia sõnul on tal hea meel, et 30. eluaastates naine otsustas oma haridusteed jätkata ja kirjaosakajaks saada.

Hiina õpetaja
Hiina õpetaja Foto: Caro / Trappe/Caro / Trappe/Scanpix

«Shi Xiaoqin õpib usinalt. Ta tunneb juba mitmeid tähemärke ja oskab lihtsamaid neist kirjutada. Lastele mõjub distsiplineerivalt, kui nende seas on klassis ka õpilasest täiskasvanu,» sõnas õpetaja.

Hiina õpilased
Hiina õpilased Foto: Sipa Asia/Sipa Asia/Sipa USA/Scanpix

Kui lapsed saavad pärast koolitunde mängida, kuid peavad ka õppima, siis Shid ootavad kodus ees mitmed majapidamistööd.

Shi ja ta mees töötavad ehitustel, tehes lihtsaid töid ja nende sissetulek ei ole just suur. Peres kasvab ka üheaastane tütar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles