Ajaloolane: Jeesus ei olnud ilueedi, vaid tõenäoliselt lühike, inetu ja vigane (3)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeesuseks kehastunu
Jeesuseks kehastunu Foto: Between The Wars/? TopFoto/Scanpix

Briti ajaloolase Joan Taylori sõnul oli Juudamaal Petlemmas 6. – 4. aastal eKr sündinud ja 33. aastal pKr surnud rändjutlustaja, ravitseja ja puusepp Jeesus inetu ning moonutatud ja vigase näoga.

Sajandite jooksul on Jeesust maalidel tavaliselt kujutatud ilusa, modellivälimusega pikakasvulise mehena, kellel on helepruunid või blondid lokkis juuksed ja sinised silmad, teatab news.com.au.

Jeesus ja Maarja Magdaleena 19. sajandi vene kunstniku Aleksander Ivanovi maalil
Jeesus ja Maarja Magdaleena 19. sajandi vene kunstniku Aleksander Ivanovi maalil Foto: wikipedia.org

Londoni King’s Kolledži ajaloolane Talyor avaldas uue raamatu «What Did Jesus Look Like?», mille kohaselt ei olnud Jeesus just kõige meeldivama välimusega.  

Jeesuse kuju
Jeesuse kuju Foto: Caro / Andree Kaiser/Caro / Andree Kaiser/Scanpix

Taylori sõnul on piiblis ja teistes kristlikes tekstides Jeesuse välimuse kohta napilt andmeid, samas näiteks Moosese ja Taaveti välimust on kirjeldatud väga detailselt.

Kõige otsesem viide Jeesuse välimusele pärineb Jesaja raamatust, milles räägitakse Jeesuse ristilöömisele eelnenud ajast: «Temas ei ole midagi ilusat ega majesteetlikku, et teda vaadata. Mitte midagi atraktiivset».

Jeesus freskol
Jeesus freskol Foto: akg-images / John Hios/akg-images / John Hios/Scanpix

Taylori sõnul oli Jeesus üsna lühikest kasvu, vaid 166-sentimeetrine, kõhn, kuid samas lihaseline. Tal oli pruunikas nahk, tumepruunid või musta värvi juuksed ja pruunid silmad.

Paar aastat tagasi valmis Jeesuse välimuse kohta ka arvutijoonistus, millel teda on näha üsna robustsete näojoonte, tumeda naha ja mustade lokkis juustega.

Jeesuse oletatava välimusega varem tegelenud Briti Manchesteri ülikooli krimiantropoloogide arvates oli Jeesus 155 – 167 sentimeetrit pikk ja kaalus 58 – 64 kilogrammi. Ta oli lühike ja jässakas, mustade lokkis juuste ja habemega ning pruuni naha ja silmadega.

Jässakas, tumedanahaline, mustade juuste ja habemega Jeesus
Jässakas, tumedanahaline, mustade juuste ja habemega Jeesus Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Taylor uuris Juudamaalt leitud inimsäilmeid, mis pärinevad Jeesuse eluajast ja ta järeldas nende põhjal, et Jeesus pidi olema nendega sarnane.

«Jeesus ei olnud heleda naha ega heledate juustega, ta oli Lähis-Ida päritolu. Neil inimestel olid ja on pruunikas oliivivärvi nahk, tumedad lokkis juuksed ja pruunides toonides silmad. Jeesuse ajal Juudamaal elanud sarnanenvad üsna palju tänapäeval Iraagis elavate juutidega,» sõnas ajaloolane.

Taylor lisas, et kuigi Juudamaal olid teiste Vahemere äärsete alade ja Lähis-Idaga tihedad sidemed, abiellusid Juudamaa elanikud omavahel, mitte välismaalastega. Seega nägi Jeesus välja selline nagu teised ta kodukoha mehed, kuid inetum.

Jeesuse töötas puusepana, olles palju välistingimustes ja tegi jõudu nõudvat tööd ning seega oli ta füüsiliselt heas vormis. Lääne kunstis on Jeesust kujutatud pigem kõhna, mitte sportliku ja lihaselisena.

Kuna ta oli palju väljas, siis mõjutasid välistingimused ta nahka, tehes ta oma vanusest kortsulisemaks ja vanemaks.

Jeesuse kuju
Jeesuse kuju Foto: akg-images / Gilles Mermet/akg-images / Gilles Mermet/Scanpix

Taylori sõnul ei olnud Jeesus ilus mees, kuid koledamaks tegi veel see, et ta nägu võis töö tõttu kannatada saada. Lisaks võis tal olla luumurde, mis sundisid teda lonkama.

«Jeesuse ajastul ei olnud tööohutuse eeskirju ja oli palju tööõnnetusi, milles inimesed vigaseks jäid. Mingi selline õnnetus või õnnetused võisid juhtuda ka Jeesusega. Lisaks luumurdudele võis tal olla raske näovigastus ja ta võis olla ühest silmast pime,» lausus ajaloolane.

Jeesuse kujutamine erinevates kultuurides
Jeesuse kujutamine erinevates kultuurides Foto: wikipedia.org
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles