Prantsuse ekspresidendi elukaaslane: esileedi roll on seksistlik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julie Gayet
Julie Gayet Foto: LAURENTVU/SIPA/LAURENTVU/SIPA/Scanpix

Prantsusmaa endise presidendi François Hollande’i elukaaslase, näitlejanna Julie Gayet arvates on esileedi roll iganenud ja seksisistlik ning ta ei astunud Hollande’i võimu ajal mitte kunagi sellesse rolli.

45-aastane näitlejanna ja produtsent sõnas, et ta elas Hollande’i presidendiajal vaikselt Elysée palees, kuid ta ei pürginud poliitilises elus avalikuks näoks ega täitnud esileedi ülesandeid, teatab The Guardian.

Julie Gayet ja François Hollande
Julie Gayet ja François Hollande Foto: LAURENT VU/SIPA/LAURENT VU/SIPA/Scanpix

«Valitakse president, mitte paar. Minu silmis on esileedi roll ääretult seksistlik, sest esileediks olev naine peab oma tavapärase töökarjääriga hüvasti jätma. Negatiivseks aspektiks on ka see, et esileedile ei maksta palka. Igaühel olgu oma amet, mina olen näitlejanna ja produtsent,» lausus Gayet.

Julie Gayet
Julie Gayet Foto: LAURENTVU/SIPA/LAURENTVU/SIPA/Scanpix

Gayet seisukoht on vastupidine praeguse Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni abikaasa Brigitte Macroni seisukohale, kes naudib esileedi rolli.

Emmanuel ja Brigitte Macron
Emmanuel ja Brigitte Macron Foto: LUDOVIC MARIN/AFP/Scanpix

Gaye ja Hollande’i salasuhe sai avalikuks 2014. aastal kui kõmuväljaanne Closer avaldas fotod, millel on Hollande’i näha öisel ajal mootorrattal sõitmas läbi Pariisi Gayet juurde.

Hollande’ i ametlik partner oli sel ajal veel Valerie Trierweiler.

Valerie Trierweiler ja François Hollande
Valerie Trierweiler ja François Hollande Foto: FRANCOIS MORI/AP/Scanpix

Pärast kõmuväljaande paljastust üritas Trierweiler teha unerohutablettide abil enesetappu, kuid ta elu päästeti. President Hollande teatas pärast seda, et tema ja Trierweiler on lahku läinud.

Trierweiler kirjutas paljastava raamatu, mille tõttu sai Hollande’ist Prantsuse ajaloo kõige vähem populaarne president.

Gayet teatel sai tema ja Hollande’i suhe alguse 2012. aasta valimiste ajal  ning Hollande väga karismaatiline mees, kellel on suurepärane huumorimeel.

«François’le meeldivad naised, kes on vabad, tugevad ja sõltumatud. Hollande’i varasem partner ja nende nelja lapse ema Ségolène Royal oli minister. Royali ja Hollande’i teed viisid lahku 2007, siis oli Hollande’il juba silm peal ajakirjanik Trierweileril,» selgitas Gayet.

Segolene Royal ja François Hollande
Segolene Royal ja François Hollande Foto: MICHEL EULER/AP/Scanpix

Gayet teatel elas ta Hollande’i presidendiks olemise ajal Elysée palee selles osas, mis oli privaatne ja kus ta sai ka oma tööasju ajada.

«Ma ei käinud mitte kunagi palee ametlikus tiivas. Isegi mitte seal olevas kinos. Ma ei osalenud tseremooniatel ega ametlikel õhtusöökidel. Mina elasin oma elu ja ülejäänud elasid enda oma. Samuti jälgisin oma kulutusi. Mulle kui esileedile oli ette nähtud summa rõivaste ja teiste asjade jaoks, kuid eelistasin kulutada enda, mitte riigi raha,» jätkas staar.

Gayet sõnul oli Hollande’i viie aasta pikkune presidendi ametiaeg tormiline.

François Hollande
François Hollande Foto: Renaud Joubert/imago/PanoramiC/Scanpix

«Olin oma mehe jaoks olemas, kuid mitte avalikkuses. Oli üsna raskeid aegu, sest ta töö nõudis pidevat liikumist ja avalikkuses olemist, kuid me saime raskustest üle. Ma läksin oma abikaasast lahku ja hakkasin eelistama Hollande’i, kuna tema ei nõudnud minult koduperenaise rollis olemist. Lisaks oskab Hollande hästi süüa teha,» selgitas Gayet.

François Hollande oli Prantsuse president 2012 – 2017. Pärast teda sai võimule Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron Foto: ETIENNE LAURENT-POOL/SIPA/ETIENNE LAURENT-POOL/SIPA/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles