Pildid ja video: miljardärist hobiarheoloog leidis Teise maailmasõja Korallimere lahingus uppunud USA lennukikandja (5)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennukikandja USS Lexington uppus 8. mail 1942 Korallimeres
Lennukikandja USS Lexington uppus 8. mail 1942 Korallimeres Foto: STR/AFP/Scanpix

Ameeriklasest miljardär ja hobiarheoloog Paul Allen leidis koos oma meeskonnaga Austraaliast 800 kilomeetri kaugusel idas Vaikse ookeani Korralimeres Teise maailmasõja ajal uppunud USA lennukikandja USS Lexingtoni.

CNNi teatel vigastas jaapanlaste õhu- ja torpeedorünnak lennukikandjat, mille hüüdnimi oli Lady Lex, 8. mail 1942 ja alus uputati. Pardal olnud meeskonnaliikmetest uppus 216 ja kaotati 35 lennukit.

USS Lexington
USS Lexington Foto: wikipedia.org
USS Lexington mais 1942 Korallimeres. Pilt alusest on teihtud teise USA lennukikandja Yorktown pardalt
USS Lexington mais 1942 Korallimeres. Pilt alusest on teihtud teise USA lennukikandja Yorktown pardalt Foto: wikipedia.org

Sõjaajaloolaste teatel leidis 1942. aasta mais Korallimeres aset maailma esimene lennukikandjate ja neilt pärit lennukite vaheline mere- ja õhulahing, milles ühel poolel olid USA lennukikandjad Lexington ja Yorktown ning teisel pool Jaapani lennukikandjad Shokaku, Zuikaku ja Shoho oma lennukitega. Yorktownil õnnestus 7. mail 1942 Shoho uputada.

Jaapani lennukid ja torpeedod kahjustasid Lexingtoni, tekitades sellel olevates kütusehoidlates plahvatusi, mille tagajärjel alus süttis. USA merevägi langetas otsuse lennukikandja hävituslaeva abil uputada, et see ei langeks jaapanlaste kätte.  Teised Korallimere lahingus, mis leidis aset 4. – 8. maini 1942, osalenud USA sõjalaevade meeskonnad päästsid Lexingtoni ellujäänud meeskonnaliikmed.

Jaapanlaste rünnaku tagajärjel vigastada saanud lennukikandja USS Lexington 8. mail 1942
Jaapanlaste rünnaku tagajärjel vigastada saanud lennukikandja USS Lexington 8. mail 1942 Foto: wikipedia.org

Allen ja ta meeskond leidsid Lexingtoni oma uurimisaluse Petreli abil möödunud pühapäeval kolme kilomeetri sügavuselt.

Paul Allen
Paul Allen Foto: RICK WILKING/REUTERS/Scanpix
Lennukikandja USS Lexington uppus 8. mail 1942 Korallimeres
Lennukikandja USS Lexington uppus 8. mail 1942 Korallimeres Foto: STR/AFP/Scanpix
Lennukikandja USS Lexington pardal olnud lennukid
Lennukikandja USS Lexington pardal olnud lennukid Foto: STR/AFP/Scanpix
Miljardär Paul Allen leidis lennukikandja USS Lexingtoni Korallimerest kolme kilomeetri sügavuselt
Miljardär Paul Allen leidis lennukikandja USS Lexingtoni Korallimerest kolme kilomeetri sügavuselt Foto: STR/AFP/Scanpix
Üks USS Lexingtoni pardal olnud pommitajatest. Jaapani lipud tähistavad, mitu Jaapani lennukit ameeriklasest piloot alla tulistas
Üks USS Lexingtoni pardal olnud pommitajatest. Jaapani lipud tähistavad, mitu Jaapani lennukit ameeriklasest piloot alla tulistas Foto: STR/AFP/Scanpix

USA lennukikandjad ja lennukid aitasid 1942. aasta kevadel Korallimeres peetud lahingutega ära hoida jaapanlaste invasiooni Uus-Guineasse ja Austraaliasse.

Kaart, millel on ära toodud Korallimere asukoht
Kaart, millel on ära toodud Korallimere asukoht Foto: wikipedia.org
USS Lexington 1942. aastal
USS Lexington 1942. aastal Foto: akg-images/akg-images/Scanpix
Pommitaja USS Lexingtoni pardal
Pommitaja USS Lexingtoni pardal Foto: akg-images/akg-images/Scanpix

Korallimere lahing toimus umbes üks kuu enne kuulsat Vaikse ookeani Midway lahingut, mis leidis aset 4. – 7. juunini 1942 . Selles lõid ameeriklased jaapanlasi.

«Korallimere lahing ei läinud ajalukku ainult sellega, et ameeriklased takistasid jaapanlasi Vaiksel ookeanil, vaid ka sellega, et tegemist oli esimese lennukikandjate merelahinguga, kus laevad olid üksteisele väga lähedal. Ühe laeva tekilt oli näha teisele,» teatas Allen.

Lennuk valmistub USS Lexingtoni pardalt startima
Lennuk valmistub USS Lexingtoni pardalt startima Foto: akg-images/akg-images/Scanpix

«Õnnitlen Paul Allenit ja ta meeskonda USS Lexingtoni leidmise eest. Nad leidsid selle aluse 76 aastat pärast Korallimere lahingut. Mulle on Lexingtoni leidmine tähtis, kuna mu isa oli selle sõjalaeva meeskonnas ja jäi laeva uppumisel ellu,» sõnas admiral Harry Harris.

Osa USS Lexingtoni relvadest
Osa USS Lexingtoni relvadest Foto: akg-images/akg-images/Scanpix
USS Lexington. Jaapani lippudega kleebised tähistasid Jaapani lennukeid, mille USA lennukid alla tulistasid
USS Lexington. Jaapani lippudega kleebised tähistasid Jaapani lennukeid, mille USA lennukid alla tulistasid Foto: akg-images/akg-images/Scanpix

USS Lexingtoni ehitamist alustati 8. jaanuaril 1921 Massachusettsis Quincys ja see lasti vette 3. oktoobril 1925. Pardale mahtus 78 lennukit.

USS Lexingtoni ehitamine
USS Lexingtoni ehitamine Foto: wikipedia.org

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles