Ämari lennubaas on täis korralagedust, väsinud töötajaid ja kiusamist

Vahur Joa
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
„Kuuuurija“ toob ekraanile loo ahistamisest tööpostil
„Kuuuurija“ toob ekraanile loo ahistamisest tööpostil Foto: TV3 / Kuuuurija

Tänane «Kuuuurija» saade rääkis sellest, kuidas Ämari lennubaasis valitseb korralagedus ja kuidas naistöötajad tunnevad end ahistatuna. Enda loo räägib Heveli, kelle jaoks ahistamine muutus niivõrd väljakannatamatuks, et ta pidi töölt lahkuma.

22-aastane Heveli rääkis, kuidas tema kaaskolleeg, kes oli 24. veebruaril 2017 «hüppes» käinud, hakkas vahele jäämise järel Hevelit kiusama ja ahistama. Mis kõige hullem: see «hüppes» käinud naisvalvur ei saanud Kaitseliidult karistada, vaid saadeti Ämari lennubaasist minema, teise kohta valvuriks tööle.

Eesti ei ole rahu ajal «hüppes» käimine nii suur rikkumine kui näiteks Venemaal või Iisraelis, kus seda koheldakse kui riigireetmist. Eestis on rahu ajal töökohustuste hülgamise eest maksimaalne karistus üks aastat vanglakaristust.

See naine soovis enda vahelejäämise kättemaksuks Hevelit kiusama hakata ning tema elu põrguks teha, sest selle naisvalvuri arvates oli just Heveli see, kes ta välja andis.

Heveli ütleb, et tema ei ole seda teinud.

Heveli, kes ei talunud talle osaks saanud piinamist, kaebas selle naiskolleegi peale, aga oodatud distsiplineerimist ei tulnud. Selle asemel liitusid Heveli kiusamisega teises vahetuses tööl olnud inimesed, kes olid «hüppes» käinud valvuri head sõbrad.

Aga see ei olnud ainuke intsident, mis Heveliga Kaitseliidu koosseisus toimus. Noor naine räägib, kuidas ta sattus valvurikursuste ajal ahistamise ohvriks. Tema väidetav ahistaja oli valvurite koolitamise eest vastutav Tauno Nikker. Heveli rääkis, et mees oli teda sauna kutsunud, ja kui ta ei olnud läinud, siis jooksis mees talle järgi ning nõudis, miks ta temaga sauna ei tulnud. Naine noogutas ja üritas end välja vabandada.

Tauno Nikker on endine Kaitseliidu Harju maleva valvekompanii ülema abi.

Heveli ahistamise juttu kinnitab ka vähemalt üks naiskolleeg. Üks naiskolleeg rääkis «Kuuuurijale», et ka temal oli kästud Nikkeri poolt koos meestega sauna minna.

Hevelil sai viimaks Kaitseliidu tööst villand ja andis lahkumisavalduse. 

Tauno Nikker eitas, et on Hevelit kunagi sauna kutsunud, kuid kinnitas, et lennubaasi valvurid on tema peale kaebuse esitanud.

Nikker täpsustab:««Kuuuurija» väidab, et on saatnud mulle korduvalt kirju, tegelikult, saatis 02.01.2018 kirja Peastaapi ja 03.01.2018 minule, kirjadele vastas Kaitseliit. Otsus oli, et kaamerate ees intervjuusid ei anta. Võtsin Kuuuurijaga ühendust 23.01.2018 ja palusin esitada küsimused. Ajakirjanik esitas küsimused 21.02.2018, millele ma koheselt vastasin.»

«10.01.2018 ajakirjanik luba küsimata, sisenes tööruumidesse, filmis ette hoiatamata provotseerival moel,» lisab mees. 

Nikker saatis Lustile aegsasti ka alljärgneva sisuga kirja:

«Enesele teadaolevalt ei ole mina Heveli Veersalu mitte kunagi mitte mingis situatsioonis sauna kutsunud. Selgitan, et valvuri erialakursus, kus ma tunde annan ning kus väidetav intsident aset leidis, toimub mitmel järjestikusel päeval, kusjuures saunapäev on eraldi kindlaks määratud päeval peale relvatundi. Minu antavad tunnid on enne saunapäeva, ma ei ole saunapäevadel mitte kunagi kursusel kohal, puudub vajadus. Mul on väga kahju, et see inimene ootas nii pikalt, et oma väitega välja tuua, sest muidu oleks saanud kaamerapiltidega tõestada, et ta ei räägi õigust.»

Saates võttis «hüppesse» läinud naisvalvuri osas sõna õhuväe teavitusspetsialist Alar Laats. Mees sõnas, et kõige tähtsam on meeles pidada, et päris ilma kaitseta baas ka ei ole. Kui keegi omavoliliselt baasist lahkub, siis peavad tema kolleegid tema rikkumise kinni maksma. Töötamise kohta ütles Laats, et keegi ei tohiks töötada üle 24 tunni. Küsimusele, miks see «hüppesse» läinud naine karistada ei saanud, vastas Laats, et kuna tegu ei ole sõjaväelasega, siis kehtivad sealsetele valvuritele kergemad reeglid. See on loomulikult lennubaasi seisukohalt halb, sõnas Laats, aga selline olukord praegu on. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles