USAs piinajatest vanemate käest päästetud 13 last ravitakse mitme teraapia abil

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David ja Louise Turpin
David ja Louise Turpin Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Selle aasta 14. jaanuaril leiti USAs Californias Perrises asuvast eramajast 13 last, keda nende vanemad aastaid majas kinni hoidsid, piinasid ja näljutasid.

57-aastase David Turpini ja ta naise, 49-aastase Louise Turpini lapsed on vanuses 2 – 29 eluaastat ning leides olid nad kõik pesemata ja nälja, välja arvatud kõige noorem, teatab news.com.au.

David ja Louise Turpini lapsed
David ja Louise Turpini lapsed Foto: Ekraanitõmmis Twitterist

Politsei arreteeris vanemad, neile esitati süüdistus oma laste vangistamises, piinamises ja näljutamises. Lapsed viidi haiglasse ravile, kuna neil oli näljutamise ja pesematuse tõttu mitmeid terviseprobleeme.

Louise Turpin
Louise Turpin Foto: Terry Pierson/AP/Scanpix
David Turpin
David Turpin Foto: Terry Pierson/AP/Scanpix

Arstide, psühholoogide ja psühhiaatrite arvates mõjutas rasketes tingimustes elamine lapsi nii füüsiliselt kui vaimselt, kuid vaimne taastumine on kindasti pikem kui füüsiline.

Nüüdseks kehaliselt kosunud 13 last, kes elavad sotsiaaltöötajate ja psühhiaatrite hoole all, saades erinevaid teraapiaid.

Turpinite lastele esines Californias Corona meditsiinikeskuses erakontserdiga maailmakuulus tšellist Yo-Yo Ma. Kontserdi korraldasid Corona linnapea Karen Spiegel ja John F. Kennedy keskus, mille esindaja Michelle Pendoley teatel olid lapsed muusikast lummatud.  

Tšellist Yo-Yo Ma
Tšellist Yo-Yo Ma Foto: MOLLY RILEY/REUTERS/Scanpix

Psühholoogide ja psühhiaatrite sõnul on nooremad lapsed paremini arenenud kui vanemad lapsed, kelle peal vanemad kasutasid vägivalda pikemalt.

Lapsed on jaotatud kahte gruppi, esimeses on nooremad ja teises vanemad, kes vajavad suuremat hoolt ja ravi. Kõige iseseisvam ja vaimselt tervem on 17-aastane tütar, kes julges jaanuaris kodust põgeneda ja abi otsida.

Lastele kohtu poolt määratud advokaadi Jack Osborne’i teatel saavad Turpinite lapsed muusika- , kunsti- , spordi- ja loomateraapiat. Samuti ravivad neid erinevate  erateraapia seansside abil psühholoogid ja psühhiaatrid.

Lastele õpetatakse tänapäeva eluks vajalikke oskusi, kaasa arvatud arvuti kasutamist.

Osborne’i teatel haarasid kõik lapsed kiiresti võimalusest olla loovad.

Californias korraldati nende laste heaks rahakorjandus, meedia kasutab nende kohta Imelised 13.

«Nälginud ja arad lapsed on kosunud, nad on hakanud naeratama ja nad on saanud aru, et saavad ise oma õnne sepad olla. Nad õpivad agaralt uusi asju ja on väga uudishimulikud. Kuna nad on oma elus vähe päikese käes saanud olla, siis nad naudivad päikest,» sõnas advokaat.

Politsei ja arstide sõnul on neile mõistatuseks, kuidas lapsed suutsid õuduste majas üsna kaua vastu pidada, sest nad said minimaalselt süüa, elasid mustuses, ei tohtinud end pesta ning vanemad sidusid neid sageli päevadeks voodite külge, kus nad lamasid oma roojas.  

Turpinite maja Californias Perrises
Turpinite maja Californias Perrises Foto: MEGA/MEGA/Scanpix

Järgmine kohtuistung David ja Louise Turpini üle toimub 25. märtsil California Riverside’i maakonna kohtus.  

David ja Louise Turpin ning nende 13 last
David ja Louise Turpin ning nende 13 last Foto: Ekraanitõmmis Youtube'i videost
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles