Lao sadamas toimub meeleolukas räimepäev

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"RäimeWestil" vaaritab hõrgutavaid kalaroogi Vladislav Koržets.
"RäimeWestil" vaaritab hõrgutavaid kalaroogi Vladislav Koržets. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Sel laupäeval, 21. mail toimub Pärnumaal Tõstamaa vallas Lao kalasadamas õppepäev “RäimeWest” kõigile, kellele meeldib kala püüda ja kala süüa.

“RäimeWesti” idee autori, Manija saarevahi Ülle Tamme sõnul on päeva mõte eelkõige rannakalanduse säilimine ja kohaliku kala, eriti räime väärtustamine.

“Rannakülas käib ajaarvamine räimepüügi rütmis,” seletas Tamm. “Räimeaeg lükkab pärast rasket ja väsitavat talve rannarahvale vungi sisse. Tossavad suitsuahjud, podisevad paadid ja kajakate kisa ümber räimelaadungi on räimeaja rõõmsad külahääled, mis ei tohiks kaduda.”

Laupäeva hommikul algaval “RäimeWestil” toimub arvukalt töötubasid, kus õpetatakse parandama kalavõrku, tegema põhjaõnge, kala rookima ja fileerima, räime soolama ja suitsutama. Avatud on fotonäitus ja vanade kalapüügiriistade väljapanek, räägitakse kakuamipüügi ajaloost. Merebioloog Jüri Tenson jutustab Läänemere seisundist ja selle mõjust räimele kui loodusressursile.

Kohapeal saab proovida kalatoite. Nii õpetab kirglik kalastaja ja kalatoitude meister Vladislav Koržets räimeroogasid valmistama. Toimub räimetoidu konkurss, kus hinnatakse nii loomingulisust kui traditsioonilisust ja selgitatakse välja parim suitsuräim, parim soe räimetoit ning parim külma laua räimeamps. Avatud on kohvikud.

Üritusel on kohal MTÜ Kihnu Mereselts kirkkovenedega. Erki Timusk politsei- ja piirivalveametist räägib mereohutusest, Tõstamaa meditsiinipunkt demonstreerib esmaabivõtteid. Päev läbi on põnevaid tegevusi lastele.

Päeva kaluri- ja kalateemalise muusikalise poole eest kannavad hoolt ansambel Kukerpillid, Tõstamaa ja Lindi taidlejad ning õhtul loob päevateemalist meeleolu ansambel Ilukala Bänd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles